Per 1 april 2023 wordt er ook statiegeld ingevoerd op blikjes. Is jouw sportvereniging al een innamepunt voor de plastic flesjes? Dan verandert er niet zoveel. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden nog eens op een rij.

Wat verandert per 1 april 2023?

Vanaf deze datum wordt ook statiegeld op metalen drinkverpakkingen ingevoerd. Net zoals bij de kleine plastic flesjes is dit 15 cent. De blikjes kunnen in dezelfde zak kunnen worden ingeleverd als de plastic flesjes.

Is een vereniging verplicht om de verkoopprijs te verhogen met 15 cent statiegeld?

Dit is niet verplicht. De sportvereniging betaalt alleen wel statiegeld aan de grossier. Als zij dit niet doorberekenen, gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld. Dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Zijn sportverenigingen verplicht om blikjes en flesjes in te zamelen?

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de blikjes en flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Hoe kun je als vereniging de blikjes en flesjes innemen?

Statiegeldblikjes en flesjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Heb je al inzamelbakken staan voor plastic flesjes? Dan kun je de stickers en/of posters aanpassen en gaat alles in dezelfde bak. Heeft jouw sportvereniging nog niet eerder een gratis inzamelbak besteld? Stuur dan een mail naar info@statiegeldnederland.nl.

Van wie ontvang je als vereniging de statiegeldvergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat moet je als vereniging doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Verkooppunten, die vrijwillig gaan inzamelen, kunnen zich aanmelden op de website van Registratie Innamepunten – Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd.  Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met blikjes en flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland.
         Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de blikjes en kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Het is een optie om de 15 cent retour te geven aan de consument, maar dit zien wij op weinig sportverenigingen gebeuren. Vaak wordt gekozen om te sparen voor een speciaal doel op de vereniging, zoals een jeugdkamp, nieuwe materialen of bijdrage voor het eindfeest. Maar de opbrengst kan ook in de algemene clubkas of naar een goed doel.

Kunnen ‘oude blikjes’ nog verkocht worden na 1 april?

Ja, sportverenigingen mogen hun bestaande voorraad die voor 1 april 2023 is ingekocht na deze datum nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ blikjes zonder het statiegeldlogo geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ blikjes tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ blikjes met statiegeldlogo.

Hoe informeer ik de leden over statiegeld op blikjes?

De komende tijd communiceert Statiegeld Nederland nog uitgebreider over de invoering van statiegeld op blikjes. Ook biedt Statiegeld Nederland voor de innamepunten posters, stickers en andere communicatiemateriaal aan. Houd de berichtgeving en website goed in de gaten.

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens