Bron: Sportknowhowxl

Er wordt een vechtsportautoriteit opgericht en er komt een keurmerk voor vechtsportscholen. Dat zijn twee van de maatregelen uit het plan om vechtsport in Nederland te reguleren. Minister Edith Schippers (Sport) heeft dit plan van NOC*NSF en de vechtsportsector vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij trekt de komende 4 jaar 500.000 euro uit om de uitvoering van het plan mogelijk te maken.

Vechtsport is een groeiende sport in Nederland, met name onder jongeren. ‘Vechtsporten kunnen jongeren leren omgaan met regels, respect en winnen en verliezen,’ aldus Schippers. ‘Maar helaas zien we ook negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte kwaliteit trainers, gezondheidsrisico’s en zelfs georganiseerde criminaliteit. Het is tijd om hier met z’n allen de strijd tegen aan te gaan.’

Plan van aanpak NOC*NSF en vechtsportsector

Schippers heeft NOC*NSF gevraagd het voortouw te nemen om samen met de vechtsportsector een plan van aanpak voor een veiliger, beter gereguleerde en georganiseerde vechtsportsector op te stellen. Onder voorzitterschap van burgemeester Eberhard van der Laan heeft de vechtsportsector samen met NOC*NSF en de gemeenten een aantal concrete maatregelen geformuleerd. Naast de oprichting van een vechtsportautoriteit, die de leiding neemt in de regulering van de vechtsportsector, en het invoeren van een keurmerk voor vechtsportscholen, bestaat het plan uit meerdere maatregelen.

Zo komen er duidelijke richtlijnen voor vechtsportevenementen, een vergunningplicht voor vechtsportgala’s en een licentiesysteem voor trainers, coaches en scheidsrechter. Ook is er meer aandacht voor de veiligheid van sporters; het wordt tot 17 jaar verboden te stoten en trappen tegen het hoofd en er komt een medische keuring. Ook komt er een wedstrijdboekje waarin de medische en sportieve historie van de sporter wordt bijgehouden.

Steun ministerie VWS

De afgelopen tijd heeft overleg plaatsgevonden tussen de vechtsportsector, NOC*NSF en het ministerie van VWS en zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het plan. Minister Schippers zal het plan steunen met een subsidie van 500.000 euro over 4 jaar.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten