Afgelopen week kwam ik bij HVC’10, mijn voetbalclub, een oude bekende tegen. Hij stond langs het veld met zijn hoogbejaarde vader naar de wedstrijd van zijn zoon te kijken. Opa genoot met volle teugen van het spel van zijn kleinzoon en ik zag hem in de rust van de wedstrijd aan de koffietafel met de ouders van de andere kinderen uit het team. “Dit tweewekelijkse uitje is echt een hoogtepunt voor m’n vader”, zo zei mijn oude vriend.

Sociaal isolement is een groot maatschappelijk probleem en komt het vaakst voor onder 80-plussers. Niet alleen in de grote stad, maar zeker ook in de meer dorpse gemeenten. Vanaf januari 2015 worden gemeenten onder andere verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen. Dat wordt een enorme uitdaging, maar biedt ook grote kansen voor de sportvereniging.

Sportverenigingen pakken al regelmatig hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kroegen en kerken lopen leeg, bij een sportclub komen mensen nog wel bij elkaar. Hoe moeilijk zou het zijn om ouderen bij de club te betrekken en ze achter de geraniums vandaan te halen? Naar mijn mening: een makkie! Voorbeeld: een tennisvereniging die in de winterperiode iedere donderdag een klaverjasavond organiseert maakt dit bekend in het plaatselijke bejaardenhuis. Vervolgens rijden een paar vrijwilligers op de klaverjasavond eerst even langs het bejaardenhuis om de enthousiaste kaarters op te halen. Moeilijk? Nee toch!

Naast sociaal isolement is bewegingsarmoede bij 60-plussers aan de orde. Ook hier geldt dat het voor een vereniging relatief eenvoudig is hier een positieve bijdrage aan te leveren. Kondig aan dat er bijvoorbeeld iedere dinsdagochtend om 10.00 uur vanaf de verenigingsaccommodatie wordt vertrokken voor een wandeling van ongeveer een uur. Na afloop wordt er natuurlijk koffie/ thee aangeboden. Moeilijk? Nee toch!

Ik daag verenigingen dan ook uit om het sociaal isolement en de bewegingsarmoede bij ouderen aan te pakken. Om hier een positieve bijdrage aan te leveren zijn ingrijpende maatregelen echt niet nodig. Met gezond boerenverstand en goede wil kom je al een heel eind. Naast de voldoening die het geeft, zal een maatschappelijk actieve sportvereniging worden gewaardeerd door de gemeente. En ik kan me zomaar voorstellen dat een club die maatschappelijk actief is een streepje voor heeft indien gemeenten bijvoorbeeld keuzes moeten maken met betrekking tot het inzetten van beschikbare budgetten.

Verenigingen en andere organisaties die aan de slag willen met  of vragen hebben over aanbod voor ouderen, kunnen contact opnemen via m.lensselink@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter