Voor veel sportverenigingen was het al één van de grootste uitdagingen: het werven en behouden van leden. Maar juist nu in de coronacrisis is deze behoefte extra groot. Er lopen daarom diverse acties – stedelijk en landelijk – met als doel potentiële sporters (weer) aan het sporten te krijgen. In dit artikel hebben we alle activiteiten voor jou gebundeld.

Campagnes

 • Van hippe animaties op sociale media tot campagnevideo’s en fraaie postertemplates. Met de campagne #lekkerlopentebewegen willen Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Sportsupport Rotterdammers motiveren  (weer) te sporten bij een sportaanbieder/sportvereniging. Met deze campagne, die op 10 augustus is gelanceerd, helpen wij de sportverenigingen de Rotterdammers te bereiken die nog geen lid zijn van een sportvereniging of die door de coronacrisis zijn afgehaakt

  Doelgroep: Volwassenen die al sporten maar door de coronacrisis zijn afgehaakt en/of volwassenen die begrijpen dat sport belangrijk is maar voor de coronacrisis nog niet actief waren.
  Wanneer: Augustus tot oktober 2020
  Wat kun je als vereniging doen? Ga naar www.lekkerloptebewegen.nl en zie met welke stappen je hieraan kunt bijdragen. Dit stappenplan bevat onder meer campagnelogo’s en -video’s, animaties, afbeeldingen en postertemplates die clubs op hun eigen (social media) kanalen kunnen delen. En zet ook vooral de hashtag #lekkerlopentebewegen in. Op die manier zorgen we er met alle Rotterdamse sportaanbieders samen voor zo veel mogelijk Rotterdammers te bereiken. Want hoe meer support hoe beter!  

 • NOC*NSF en Albert Heijn gaan heel Nederland (jong en oud) na de zomervakantie aansporen om er weer gezond tegenaan te gaan. Bijvoorbeeld door een sportvereniging te ontdekken die bij hem/haar past. Dit doen beide partijen met een sportactie waarmee iedereen verschillende sporten kan uitproberen en de sfeer op de club kan proeven.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren, volwassenen
  Wanneer: 10 augustus tot 25 oktober
  Wat kun je als vereniging doen? Vanaf 10 augustus kunnen verenigingen hun sportaanbod aanmaken op het platform clubbase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proeflessen, training of clinics. Hiervoor kun je gebruik maken van het online platform inclusief promotietool dat gratis ter beschikking wordt gesteld. Als club communiceer je vervolgens actief dat je meedoet aan de sportactie. Zorg vervolgens voor een hartelijk welkom van de deelnemers en uiteraard goede en enthousiaste trainer(s).

Evenementen

 • Rotterdam Ahoy is ook dit jaar weer omgetoverd tot het grootste speelplein van de stad. Tijdens dit evenement kunnen kinderen kennismaken met spectaculaire en vooral leuke (sport)activiteiten. Een mooi moment om jezelf te presenteren aan de stad!

  Doelgroep: Kinderen (2 t/m 12 jaar)
  Wanneer: 3 t/m 28 augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Rotterdam Sportsupport is dit jaar niet vertegenwoordigd, maar dat betekent niet dat verenigingen zich niet kunnen presenteren. Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Niemand naar huis zonder vakantieherinnering. In Rotterdam kunnen 6.000 kinderen uit 28 wijken tijdens de vakantieweken terecht bij de Zomercampus010. De zomercampus is een initiatief van Samuel Schampers, voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. De zomercampus bestaat uit een programma op het gebied van sport, cultuur en vakoverstijgend leren tien dagdelen, verspreid over een aantal weken. 

  Doelgroep: Basisscholieren (groep 3 t/m 7) en leerlingen van het voortgezet onderwijs
  Wanneer: 20 juli t/m 28 augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingen die interesse hebben om kinderen te enthousiasmeren voor hun sport, kunnen contact opnemen met onze verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Dit is hét evenement waar de wereld van gaming en het verenigingsleven samenkomt. Met de Rotterdam Gate Games voeden we het verenigingsleven binnen Rotterdam met inspiratie, herkennen we esports enthousiastelingen en activeren we deze ook samen met jeugd. Rotterdam Gate Games is onderdeel van de Summer of Esports, een pallet aan activiteiten en initiatieven op gebied van esports in Rotterdam.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren
  Wanneer: Augustus
  Wat kun je als vereniging doen? Op de website van de Rotterdam Gate Games kunnen leden meedoen aan diverse online challenges. Hiermee kunnen ze zich uiteindelijk kwalificeren voor de Rotterdam Gate Games. Bekijk hier het stappenplan en speel een real-life FIFA Skill Game of trek een full body gaming suit aan en waan je volledig in de wereld van virtual reality. Vragen? Neem dan contact op met onze verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315.

 • Stichting Rotterdamse Sporticonen eert Rotterdamse sporthelden door onder hun naam en met hun medewerking gratis jeugdsportevenementen te organiseren die de gezondheid van de Rotterdamse jeugd bevorderen. De evenementen zijn er voor álle kinderen. Ook en juist kinderen voor wie sporten bij een club niet vanzelfsprekend is, zoals kinderen met een beperking en kinderen met sociale of financiële problemen. Hoogste doel is om juist hen via de evenementen naar een clublidmaatschap te begeleiden. Rotterdam Sportsupport kan hierin ondersteunen.

  Doelgroep: Jeugd (4 t/m 12 jaar)
  Wanneer: Klik hier voor overzicht van alle evenementen
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingsteams en individuele Rotterdamse kinderen kunnen zich hier voor maar liefst 13 verschillende sporttakken inschrijven.

 • Vanaf september staan er weer verschillende Rotterdamse topsportevenementen op het programma. Ook hier worden verschillende side-events bij georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met verschillende sportactiviteiten.

  Doelgroep: Jeugd, jongeren
  Wanneer:  Zie het onderstaande overzicht
  Wat kun je als vereniging doen? Verenigingen die interesse hebben om kinderen bij dit evenement te enthousiasmeren voor een proefles bij hun sport(vereniging), kunnen contact opnemen met onze verenigingsconsulent Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Steeds meer Rotterdammers bereiken de leeftijd van 55 jaar. Ze worden bovendien steeds ouder. Dan wil je graag gezond en gelukkig zijn, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Sommigen kunnen een duwtje in de goede richting gebruiken, sommigen kunnen met een duwtje een ander helpen. Door bijvoorbeeld meer te bewegen, gezond te eten en drinken, ontspanning te vinden, talenten te benutten en moderne technologie (eHealth) te gebruiken. Iedereen kan eigenlijk wel iets doen voor zichzelf of voor een ander. Op deze manier kunnen Rotterdammers van 55+ zich vitaal en gezond blijven voelen! De gemeente Rotterdam helpt hier graag een handje bij, samen met andere organisaties en bewoners uit de stad. Bijvoorbeeld door het organiseren van Safari Fitfestivals voor de Rotterdamse 55-plussers. De wens is om dit in alle gebieden te gaan organiseren.

  Doelgroep: 55-plussers
  Wanneer: Vrijdag 25 september
  Wat kun je als vereniging doen?: Verenigingen die interesse hebben om een clinic aan te bieden, zich melden bij verenigingsconsulent Kim Santbulte via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

 • Steeds meer Rotterdammers bereiken de leeftijd van 55 jaar. Ze worden bovendien steeds ouder. Dan wil je graag gezond en gelukkig zijn, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Sommigen kunnen een duwtje in de goede richting gebruiken, sommigen kunnen met een duwtje een ander helpen. Door bijvoorbeeld meer te bewegen, gezond te eten en drinken, ontspanning te vinden, talenten te benutten en moderne technologie (eHealth) te gebruiken. Iedereen kan eigenlijk wel iets doen voor zichzelf of voor een ander. Op deze manier kunnen Rotterdammers van 55+ zich vitaal en gezond blijven voelen! De gemeente Rotterdam helpt hier graag een handje bij, samen met andere organisaties en bewoners uit de stad. Bijvoorbeeld door het organiseren van Safari Fitfestivals voor de Rotterdamse 55-plussers. De wens is om dit in alle gebieden te gaan organiseren.

  Doelgroep: 55-plussers
  Wanneer: Zaterdag 26 september
  Wat kun je als vereniging doen?: Verenigingen die interesse hebben om een clinic aan te bieden, zich melden bij verenigingsconsulent Kim Santbulte via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.

Vragen?

Neem dan contact op met verenigingsconsulenten Percy Isenia of Kim Santbulte via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Ledenwerving
 • Ledenbehoud
 • Ondernemerschap
 • Doelgroepadvies
 • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Martine Willemse

Martine Willemse

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen