Er zijn genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen. 1,5 meter afstand houden is per zaterdag 25 september niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de sportkantine, heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Voor een bezoek aan het sportcomplex is dit niet nodig. In november beoordeelt het kabinet deze resterende maatregelen.

Artikel laatst gewijzigd: 22 september om 13.54 uur.

Over coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs (CTB) toont aan dat je bent gevaccineerd, de afgelopen 24 uur negatief bent getest of hersteld bent van corona. Vanaf 13 jaar en ouder moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd bij betreding van de sportkantine. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft. Met de Coronacheck-app kan je het coronatoegangsbewijs ophalen en met de CoronaCheck Scanner controleer je de geldigheid van het CTB. Verder geldt voor de horeca:

  • De openingstijden zijn tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 00.00 uur ’s avonds.
  • Entertainment in de horeca is toegestaan (mits passend binnen de exploitatievergunning).
  • Er geldt geen maximaal aantal bezoekers.

Belangrijke overige aandachtspunten

Kantine deels afzetten
Het is mogelijk om de kantine op te delen in een horeca deel en een deel voor gebruik ten bate van de organisatie van de vereniging als hier geen andere ruimtes voor beschikbaar zijn. Denk aan plaatsen van de wedstrijdtafel, vergaderen, teambespreking en ouderbijeenkomst. In dat geval hoeft in het deel voor algemeen gebruik geen coronatoegangsbewijs getoond te worden, maar dit betekent ook dat in dat deel geen consumpties genuttigd mogen worden of feesten o.i.d. georganiseerd mogen worden. Anders behoort het alsnog bij het horeca deel en geldt wel dat een coronatoegangsbewijs verplicht is.

Afhaalfunctie horeca
Voor afhaal en consumptie buiten de horecavoorziening geldt geen coronatoegangsbewijs plicht. De afhaalfunctie moet wel duidelijk afgescheiden zijn van de rest van de horecafunctie en het eventueel afgezette deel voor verenigingsorganisatie (zie bovenstaand). Dat betekent dat een aparte rij/lijn alleen voor afhaal afgezet met bijvoorbeeld lint. Afgehaalde consumpties dienen ook buiten de horeca/kantine genuttigd te worden. Afhaal is bedoeld voor het afhalen van consumpties die buiten genuttigd worden dan wel voor bijvoorbeeld een kop koffie in de hal van het zwembad of op een tribune. Het mag niet gaan om afhaal ten behoeve van een feest of een ander evenement.

Terras
Op een buitenterras is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Onder een buitenterras wordt daarbij een terras verstaan in de buitenlucht dat aan de bovenzijde of aan drie zijden open is.

Handhaving
Controle van het CTB wordt gedaan door de uitbater van de kantine. De vereniging is verantwoordelijk en dient ervoor te zorgen dat de personen die in het horeca gedeelte van de kantine verblijven in het bezit zijn van een CTB. Mensen die kort binnen zijn om een consumptie af te halen in de daarvoor afgezette lijn en deze consumpties buiten de reguliere horeca/kantine nuttigen hoeven niet gecontroleerd te worden.

Evenementen
Reguliere kleinschalige activiteiten
Reguliere kleinschalige/sobere sport- en spelactiviteiten (meestal op het complex van die verenigingen) zijn geen evenementen. Dus activiteiten zoals: wedstrijden en toernooien (zie wel restrictie topsportwedstrijden bovenstaand), een sponsorloop, een clinic- / spelletjesdag etc. Voor deelname en bezoek aan die activiteiten geldt dus geen CTB plicht. Belangrijk: zodra bij een activiteit (maakt niet uit wat voor) horeca binnen geopend en/of gebruikt wordt geldt voor gebruik van die horeca en de bijbehorende ruimte wel een Coronatoegangsbewijs plicht volgens de regels van de horeca (zie bovenstaand).

Grotere activiteiten/ evenementen
Wanneer verenigingen grotere activiteiten organiseren met bijvoorbeeld etenskraampjes/foodtrucks, versterkte muziek, optredens, springkussens e.d. is er sprake van een evenement en moeten deelnemers/bezoekers wel een CTB hebben. Ook moet daar dan door de verenigingen op gecontroleerd worden voor dat bezoekers het complex/evenemententerrein betreden.

Doorstroomevenementen
Een hardloopwedstrijd, wielertocht of wandeltocht en dergelijke is een doorstroomevenement. Hier is voor deelnemers geen CTB voor nodig.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Somers

Marcella Somers

officemanager