Veel sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen. Om clubs hierbij te ondersteunen zijn er verschillende lokale en landelijke steunmaatregelen die verenigingen helpen bij het omgaan met de stijgende energieprijzen. Een overzicht.

Landelijk

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
Deze regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • De energiekosten bedragen minimaal 7% van de totale omzet (energie-intensiteitseis);
  • De vereniging is mkb’er volgens de mkb-toets van de Europese Commissie;
  • De vereniging heeft een zakelijk energiecontract dat op naam van de vereniging is afgesloten;
  • De vereniging is uiterlijk 31 december 2022 bij KVK ingeschreven.

Planning: gaat open per 21 maart. Er worden veel aanvragen verwacht, dus houd rekening met de drukte. Lees hier meer.

Investering gemeente- provinciefonds
De totale compensatie bedraagt jaarlijks € 300 miljoen (2023-2025) en € 400 miljoen (2026-2027). Hoe deze gelden worden verdeeld, verschilt per gemeente en provincie. In Rotterdam is dit (nog) niet bekend.
Planning: in het tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Noodfonds
Het Noodfonds van € 6 miljoen is alleen beschikbaar voor sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK. De overheid werkt nog aan de definitieve voorwaarden voor dit fonds.
Planning: in het eerste of tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Prijsplafond
Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kWh elektriciteit en 37 GJ stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen): € 0,40 per kWh elektriciteit, € 1,45 per m3 gas en € 47,38 per GJ stadswarmte. Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. De regeling prijsplafond wordt via de energieleverancier uitgekeerd. Er is geen mogelijkheid hier geen gebruik van te maken.
Planning: 1 januari t/m 31 december 2023.

Lokaal

Steunfonds energie
De gemeente Rotterdam stelt voor de sportseizoenen 2022/2023 en 2023/2024 ruim één miljoen euro beschikbaar voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen die door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn of komen. Rotterdam Sportsupport beheert dit steunfonds en kan, nadat verenigingen eerst een stappenplan hebben doorlopen en in aanmerking komen, verenigingen financieel compenseren voor de hoge energieprijzen of adviseren in het treffen van besparings- en duurzaamheidsmaatregelen. Lees hier meer.
Planning: actief.

Wat doet Rotterdam Sportsupport?

Al geruime tijd vraagt Rotterdam Sportsupport aandacht voor de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de sport als gevolg van de explosief gestegen energielasten. Samen met de gemeente Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam brengen we de problemen van de energiecrisis in de sport in kaart, bekijken we wat de gevolgen zijn en op welke manier de problemen mogelijk kunnen worden opgelost. We helpen verenigingen, samen met onze partners, om inzicht te krijgen in hun financiën en op korte en lange termijn besparingen door te voeren.

Heeft jouw vereniging vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de stijgende energieprijzen, kun je rechtstreeks contact opnemen met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven