Veel sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen. Om clubs hierbij te ondersteunen zijn er verschillende lokale en landelijke steunmaatregelen die verenigingen helpen bij het omgaan met de stijgende energieprijzen. Een overzicht.

Landelijk

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
De tegemoetkoming betreft 50% van de kosten boven een drempelprijs (€ 1,1/m3, € 0,35/KWh). De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000 per vereniging. Voorwaarde is dat de onderneming (mkb) staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportvereniging zijn. Minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten.
Planning: eerste kwartaal 2023. Aan te vragen met terugwerkende kracht voor periode november 2022 – december 2023.

Investering gemeente- provinciefonds
De totale compensatie bedraagt jaarlijks € 300 miljoen (2023-2025) en € 400 miljoen (2026-2027). Hoe deze gelden worden verdeeld, verschilt per gemeente en provincie. In Rotterdam is dit (nog) niet bekend.
Planning: in het tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Noodfonds
Het Noodfonds van € 6 miljoen is alleen beschikbaar voor sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK. De overheid werkt nog aan de definitieve voorwaarden voor dit fonds.
Planning: in het eerste of tweede kwartaal van 2023 wordt hier meer duidelijk over.

Prijsplafond
Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kWh elektriciteit en 37 GJ stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen): € 0,40 per kWh elektriciteit, € 1,45 per m3 gas en € 47,38 per GJ stadswarmte. Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. De regeling prijsplafond wordt via de energieleverancier uitgekeerd. Er is geen mogelijkheid hier geen gebruik van te maken.
Planning: 1 januari t/m 31 december 2023.

Lokaal

Steunfonds energie
De gemeente Rotterdam stelt 1,4 miljoen euro beschikbaar voor Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen die door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn of komen. Zodra er meer bekend is over hoe dit steunfonds wordt ingezet, publiceren wij dit op onze website.
Planning: binnenkort actief.

Wat doet Rotterdam Sportsupport?

Al geruime tijd vraagt Rotterdam Sportsupport aandacht voor de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de sport als gevolg van de explosief gestegen energielasten. Samen met de gemeente Rotterdam en Sportbedrijf Rotterdam brengen we de problemen van de energiecrisis in de sport in kaart, bekijken we wat de gevolgen zijn en op welke manier de problemen mogelijk kunnen worden opgelost. We helpen verenigingen, samen met onze partners, om inzicht te krijgen in hun financiën en op korte en lange termijn besparingen door te voeren.

Heeft jouw vereniging vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de stijgende energieprijzen, kun je rechtstreeks contact opnemen met verenigingsconsulent Paul Baans via p.baans@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

In het energiedossier op onze website blijf je op de hoogte van de laatste informatie over sport en de stijgende energieprijzen.

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

financieel medewerker
Jans van Meerten