Overstappen op energiebesparende maatregelen langzaam, duur en omslachtig? Niet als je het PAC Rotterdam vraagt. In zes maanden tijd realiseerde de oudste atletiekvereniging van Nederland de installatie van 164 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Op jaarbasis goed voor de productie van 49.000 KWh aan schone energie. Voor de Rotterdamse sportclub betekent dit een nieuwe stap naar een vitale én toekomstbestendige sportvereniging.  

Met deze verduurzaming van het sportcomplex gaat een langgekoesterde wens in vervulling. “We kregen veel vragen vanuit de leden over wat we bij PAC Rotterdam doen aan duurzaamheid,” zegt bestuurslid Ron de Kruijff. “Op een aantal plekken op de accommodatie maken we al gebruik van ledverlichting, maar we wilden graag verder kijken naar andere mogelijkheden om energie te besparen. We zijn een vereniging die graag een bijdrage levert aan een groene wijk en een gezonde leefomgeving voor onze sporters en leden. Toen hebben we gekeken naar de groene kansen en kwam de optie voor de installatie van zonnepanelen voorbij.”

SportStroom

Via Rotterdam Sportsupport kwam de atletiekvereniging in contact met SportStroom. Dit bedrijf coacht sportverenigingen bij het realiseren van hun energieneutrale ambities en faciliteerde het gehele traject. Van inventarisatie tot realisatie, inclusief bouwkundig advies en financiering. De ZonneFabriek, een partner van SportStroom, zorgde voor de montage.
In het najaar communiceerde het bestuur de eerste plannen naar de leden. Het idee: tegen een gereduceerd tarief kunnen de leden een zonnepaneel adopteren, het resterende deel is voor rekening van de club. De naam van het lid die een zonnepaneel aanschaft, wordt afgespeeld op een scherm in de kantine. Dit scherm laat ook zien hoeveel vermogen er al is opgewekt. Op dit moment hebben ruim veertig leden een zonnepaneel aangeschaft. Dit aantal stijgt nog steeds. Ook is er een speciale applicatie die exact laat zien hoeveel KWh er op eigen dak wordt geproduceerd.

Subsidies

PAC Rotterdam maakte daarnaast gebruik van drie subsidies, gezamenlijk goed voor een kostendekking van 67.000 euro:

  • Landelijk: Bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)
  • Provinciale subsidie Zuid-Holland (deze subsidie is niet meer beschikbaar)
  • Gemeentelijk: 1/3 regeling

“We besparen op jaarbasis gemiddeld achtduizend euro uit en de verwachting is dat we in maximaal drie jaar tijd de gemaakte kosten hebben terugverdiend,” zegt De Kruijff. “Dat betekent dat we voor de komende jaren met alle energiebesparende maatregelen ieder jaar ongeveer tienduizend euro extra verdienen. Ook kunnen we de energie die we ’s zomers besparen, gebruiken voor de wintermaanden. Het uitgespaarde geld kunnen we investeren in andere doeleinden.”

“We besparen op jaarbasis gemiddeld achtduizend euro. De verwachting is dat we de gemaakte kosten in maximaal drie jaar tijd hebben terugverdiend.”

Ron de Kruijff – bestuurslid PAC Rotterdam

Kartrekker

In maart, ten tijde van de coronacrisis, zijn de 164 zonnepanelen opgeleverd die jaarlijks 49.000 KWh aan schone energie produceren. Tussen de eerste ideeën en de realisatie van de zonnepanelen zat een tijdsbestek van ongeveer zes maanden. De Kruijff: “Dat proces had nog sneller gekund, maar je moet de ideeën ook voorleggen aan het bestuur en de leden. Levert het wel genoeg energie op? Ontvangen we ook echt de voorgestelde subsidie? Dat soort vragen kregen we en die moet je eerst volledig en goed kunnen beantwoorden voor je de volgende stap zet.”
Heeft De Kruijff nog tips voor andere clubs die aan de slag willen met het verduurzamen van hun sportcomplex? “Het is belangrijk dat je een kartrekker hebt, iemand die zich verantwoordelijk voelt voor het project. Het gaat niet vanzelf.”

Heeft jouw vereniging ook ambities voor het verduurzamen van het sportcomplex of vragen rondom dit thema? Neem dan contact op met Pepijn Geldof, verenigingsconsulent Accommodatie & Duurzaamheid bij Rotterdam Sportsupport, via p.geldof@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 – 2429315.

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg