Veel Rotterdamse sportverenigingen willen een steentje bijdragen aan de maatschappij, maar weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. Bij handbalvereniging SV Atomium ’61 krijgen werkzoekenden een sportief duwtje in de goede richting.

Piet van Gils (77) is zo’n vrijwilliger waar geen (sport)club zonder kan. De deur van de kantine openmaken, kleedkamers schoonmaken, koffie zetten: Van Gils doet het allemaal met een grote glimlach. “Na mijn pensioen werd ik vrijwilliger bij Spartaan’20. Toen mijn kleinzoons gingen handballen, ben ik naar Atomium gekomen. Ik ben met open armen ontvangen, de mensen zijn heel vriendelijk en daarom ik doe dit werk graag.”

Toen hij de vraag kreeg of hij twee keer in de week de hekken wilden openen voor de deelnemers aan Bewegen naar Werk, stemde hij dan ook meteen in. “Vanzelfsprekend natuurlijk. Alleen verwachtte ik dat de deelnemers met tegenzin naar de club zouden komen. Ik heb hier vaker groepen gezien die verplicht ergens aan deel moesten nemen en dan was de motivatie meestal ver te zoeken.”

Ondanks zijn jarenlange ervaring, zat Van Gils er dit keer toch naast. En dat geeft hij ook met veel plezier toe. “Het was echt een hele actieve en spontane groep, dat heeft mij echt heel erg verbaasd. Ik zie ook elke keer dezelfde gezichten terugkomen. Sommige dames blijven de hele middag hangen. Daar zie je echt niet aan dat ze iets verplichts aan het doen zijn. En dat is niet vanzelfsprekend. Echt een pluim voor de mensen.”

Niet alleen bij SV Atomium ’61 zijn ze blij met de komst van de werkzoekenden. Ook Rotterdam Sportsupport is blij met de vereniging aan de rand van Vreewijk. “We doen dit project echt samen met de verenigingen, die hebben we ook echt nodig”, zegt Roos Slenters, binnen Rotterdam Sportsupport verantwoordelijk voor het project Bewegen naar Werk. “Daarom is de samenwerking met Atomium heel fijn. De deelnemers worden met open armen ontvangen en het is een ideale locatie. De vereniging ligt middenin de wijk.”

Positieve ervaringen
Voor Van Gils is het niet meer dan normaal dat zijn vereniging een handje helpt. “Natuurlijk krijgt niet iedereen binnen de vereniging er wat van mee, omdat de activiteiten vooral in de ochtend zijn. Maar ik denk dat het goed is dat je als vereniging openstaat voor dit soort initiatieven. Niet alleen om elkaar te helpen, maar ook voor je eigen vereniging. Het is niet altijd even makkelijk om bijvoorbeeld vrijwilligers aan te trekken en op deze manier leren nieuwe mensen toch je vereniging kennen. Mond-tot-mondreclame werkt gewoon het beste.”

Ondanks de positieve ervaringen die hij zelf met Bewegen naar Werk heeft, snapt Van Gils wel dat niet alle verenigingen meteen openstaan voor het project. “Het enthousiasme die rond het project hangt, heeft mij ook verrast. Daarom zou ik tegen iedereen zeggen: Kom eens kijken. Dan zie je hoe spontaan alle deelnemers zijn.” Mocht dat nog niet genoeg zijn, kan Van Gils geïnteresseerde sportclubs altijd zelf nog van advies voorzien. “Ik zou elke vereniging aanraden om mee te doen. De deelnemers zijn fijn, de begeleiders van het project zijn fijn. En het is voor een vereniging denk ik altijd goed om je steentje bij te dragen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt