Achttien Rotterdamse verenigingen voeren sinds maandag 15 december officieel het predicaat ‘Sportplusvereniging’. Dat is het bewijs dat ze een gezonde sociale en organisatorische huishouding hebben en succesvolle maatschappelijke activiteiten ontplooien. Adriaan Visser, wethouder Sport, reikte de eerste predicaten uit tijdens de Sport Awards.

Steeds meer Rotterdamse sportverenigingen en maatschappelijke organisaties werken met elkaar samen. Cliënten van jeugdzorgorganisaties trainen bijvoorbeeld op de velden van de club. Of een fysiotherapeut verwijst mensen naar een vereniging om er actief te blijven na hun revalidatie. Dankzij het Sportpluspredicaat weten maatschappelijke organisaties welke clubs een maatschappelijke meerwaarde én kwaliteit en continuïteit bieden.

Directeur Gert-Jan Lammens van Rotterdam Sportsupport: ‘Dit predicaat maakt duidelijk welke verenigingen interessant zijn om mee samen te werken. Tegelijkertijd geeft het predicaat de verenigingen de kans zichzelf te promoten bij huidige en potentiële leden, partners, bedrijven en de gemeente.’

In ontvangst

Wethouder Visser reikte op 15 december de eerste Sportpluspredicaten uit. Vertegenwoordigers van XerxesDZB en ckv N.I.O. namen die in ontvangst. In de komende weken krijgen de andere verenigingen hun predicaat van andere betrokkenen op hun eigen locatie.

De wethouder complimenteerde de verenigingen bij de uitreiking: “Clubs zijn op allerlei terreinen actief. Denk aan sport aanbieden voor mensen met een beperking, senioren in beweging krijgen, samenwerken met de eerstelijnszorg en helpen werklozen te activeren. Deze activiteiten zijn geweldig voor deze doelgroepen, voor de clubs én voor Rotterdam. Door jullie inzet maken jullie de stad weer een stukje mooier. Graag wil ik een groot compliment maken aan iedereen die een rol speelt bij de Sportplusactiviteiten van jullie clubs. Ik spreek de hoop uit dat jullie dit met groot enthousiasme blijven doen. De verkiezing Sportvrijwilliger 2014 maakt in elk geval weer eens duidelijk hoeveel gewaardeerde stille krachten het Rotterdamse verenigingsleven kent.’

Toegekend

Het Sportpluspredicaat is onder meer toegekend aan veertien van de zestien clubs die al als Sportplusvereniging te boek stonden: OMHC, HC Feijenoord (beide hockey), XerxesDZB (voetbal), V.O.C. (voetbal en cricket), RKC WION, RSV Sperwers, OZC, Nikantes (alle korfbal), Rotterdam Basketbal, Atomium ’61 (handbal), TTV Alexandria ’66 (tafeltennis), Budo Alexander (karate), HSV Saints (honk- en softbal) en LTC Plaswijck (tennis).

De verenigingen die het predicaat niet ontvingen, krijgen aanbevelingen en waar gewenst ondersteuning van Rotterdam Sportsupport om in de nabije toekomst (weer) aanspraak te maken op de status van Sportplusvereniging. Deze clubs zijn ook actief en ambitieus op maatschappelijke gebied,

Nieuw

Vier clubs zijn sinds 15 december nieuwe Sportplusverenigingen. Dit zijn de Portland Poema’s (honk- en softbal), RHV Snelwiek (handbal), Rotterdam Atletiek en ckv N.I.O. (korfbal). Drie andere getoetste clubs die nog geen Sportplusvereniging waren, kregen dit predicaat uiteindelijk niet. Volgend jaar beoordeelt de commissie opnieuw een serie Rotterdamse verenigingen. Clubs die zich willen laten toetsen, worden uitgenodigd zich te melden bij Rotterdam Sportsupport.

Kwaliteit

In augustus, september en oktober hebben de 23 verenigingen een toetsingstraject doorlopen. Ze werden beoordeeld op onder meer de kwaliteit en borging van hun maatschappelijke activiteiten, de interne organisatie en de sociale veiligheid. De toetsingscommissie bestond uit personen die niet werkzaam zijn bij Rotterdam Sportsupport: Gabriëlle Kluwen (Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond), Dave de Held (Rabobank), Hein Veerman (NOC*NSF), Johan Geraedts (gemeente Rotterdam), Marian ter Haar (NISB) en Marianne Martens (Thuis op Straat).

Het Sportplusprogramma draait al sinds 2010 in Rotterdam. Rotterdam Sportsupport heeft het ontwikkeld voor Rotterdamse sportverenigingen die een maatschappelijke rol willen vervullen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Carola Nagy

Carola Nagy

projectmanager Sport als middel / strategisch adviseur