Leren op een bal te lopen of op een bal te balanceren. Samen een menselijke piramide vormen. Het is sinds deze maand mogelijk voor leerlingen van De Augustinusschool, basisschool Babylon en de Van Asch van Wyckschool. Via Schoolsportvereniging Het Oude Westen konden de kinderen al vele sporten beoefenen, maar de nieuwste activiteit is een héél bijzondere. Het is de eerste keer dat jongens en meisjes via een Schoolsportvereniging de kans krijgen deel te nemen aan circusactiviteiten.

Freerunning en bootcamp
Deze primeur onderstreept dat Rotterdam Sportsupport graag ook minder traditionele sport- en beweegvormen onder de aandacht brengt. Wij kunnen de aanbieders hiervan ondersteunen. Te denken valt bijvoorbeeld aan relatief jonge opkomende activiteiten als freerunning, bootcamp en BMX. Maar we omarmen  ook langer bestaande sport- en beweegvormen die de belangstelling van een breder publiek verdienen. Een voorbeeld hiervan is cheerleading.

Minder kansrijke wijken
‘In het geval van de circusactiviteiten was het Circus Rotjeknor zelf dat ons benaderde’, vertelt Sonja van der Zee, projectcoördinator Schoolsportvereniging. ‘Dat gebeurde begin dit jaar. De stichting wil graag iets betekenen voor kinderen in minder kansrijke wijken. De Schoolsportvereniging is daarvoor een uitstekend instrument, want daarmee worden jongens en meisjes in de hele stad bereikt en in beweging gebracht. Rotterdam Sportsupport heeft de koppeling gemaakt met de scholen die zijn aangesloten bij Schoolsportvereniging Het Oude Westen.’

Acrobatiek en luchtwerk
Aan het begin van dit schooljaar gingen circusinstructeurs langs in de klassen. Met een film toonden zij aan de leerlingen wat Circus Rotjeknor te bieden heeft: balanceren, jongleren, acrobatiek en luchtwerk, zoals kunsten aan de trapeze. Daarna konden de jongens en meisjes zich aanmelden voor proeflessen, waarvan de eerste is gegeven op dinsdag 5 september. Van der Zee: ‘De kinderen die daarna graag de circuslessen blijven volgen, kunnen zich zelfs al voorbereiden op een voorstelling in oktober. Zij volgen de circuslessen overigens in Wijkaccommodatie Odeon, vlak bij de drie scholen.’

Verbinding met cultuur
Rotterdam staat bekend als Sportstad. Steeds meer wordt hierbinnen een verbinding gemaakt met cultuur. De samenwerking tussen Rotterdam Sportsupport en Circus Rotjeknor is hiervan een recent voorbeeld.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan