Ongeveer 160 leerlingen van de SBO Laurens Cupertino uit Rotterdam-Zuid waren maandag getuige van de feestelijke aftrap van de eerste schoolsportvereniging voor speciaal onderwijs. Wethouder Laan gaf het startschot aan de uitbreiding van de bestaande schoolsportvereniging Hillesluis, zodat ook Rotterdamse kinderen met leer- en/ of gedragsproblematiek hun favoriete sport kunnen beoefenen. Dit maakt sport toegankelijk voor een doelgroep die vrijwel niet structureel sport.

SBO Laurens Cupertino is een basisschool voor kinderen met leer- en/ of gedragsproblematiek. Van de 162 scholieren beoefent slechts vijf procent structureel een sport. De redenen hiervoor zijn onder meer gebrekkige financiën en schaamte en angst om buiten de boot te vallen ten opzichte van andere kinderen.

Om de sportdeelname te vergroten, sluit de school zich aan bij de bestaande Schoolsportvereniging Hillesluis. Directeur van de SBO Laurens Cupertino, Rob de Graaf, vertelt: ‘We organiseerden wel sportieve activiteiten maar deze waren vaak tijdelijk. Je merkt dan toch dat het enthousiasme bij de leerlingen na verloop van tijd weer wegzakt. Met de deelname aan de schoolsportvereniging kunnen we nu op structurele basis sport aanbieden.’

Rotterdam kent inmiddels achttien wijken met schoolsportverenigingen in het basisonderwijs. Het project brengt tot nu toe 1300 kinderen aan het sporten en zorgt onder andere voor positieve effecten op de gezondheid van kinderen en op de leefbaarheid in de wijken.

Aanwezige sportwethouder Antoinette Laan zegt: ‘De Schoolsportvereniging is een ontzettend goede uitvinding in Rotterdam. Het is dé manier om kinderen kennis te laten maken met sport. Sporten is leuk, je wordt er fitter en gezonder van, het is goed voor je zelfvertrouwen en je maakt er vrienden mee. Vanaf vandaag kun je hier dus ook sporten, een ideale combinatie met schoolwerk.’

Op SBO Laurens Cupertino kunnen kinderen proeftrainingen volgen voor capoeira en volleybal via respectievelijk Abada Capoeira en V.C. Feyenoord. De school hoopt door de aansluiting bij een schoolsportvereniging kinderen met een beperking te stimuleren om structureel te gaan sporten en integratie tussen leerlingen uit het reguliere en het speciaal onderwijs middels sport te bevorderen. De kinderen moeten zich hierdoor onder meer veiliger voelen om met andere kinderen om te gaan en normen en waarden opdoen die hen verder helpen in de maatschappij. Ook dient het sporten als uitlaatklep om hun gedrag beter te kunnen reguleren.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën