In 2021 wil Rotterdam Sportsupport met sportverenigingen graag verder inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Met Project Plastic, dat we uitvoeren in opdracht van de gemeente Rotterdam, dagen we sportverenigingen uit om het gebruik van plastic te reduceren. Ook jouw vereniging kan meedoen.

Wat gaan we doen met Project Plastic?  

Binnen Project Plastic organiseert Rotterdam Sportsupport het komende jaar (digitale) workshops om samen met sportverenigingen aan de slag te gaan met de aankomende regelgeving rondom het verminderen van plasticgebruik. Het doel van deze workshops:

  • De horeca van de verenigingen startklaar maken voor de aankomende regelgeving;
  • Verenigingen helpen om het gebruik van plastic met minimaal 75% te reduceren;
  • Het inspireren van de verenigingen om aan de slag te gaan met (andere) circulaire afvalstromen. Dit doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktische tips om verenigingen te laten zien hoe het óók kan en wat dit kan opleveren.

Naast de gezamenlijke workshops verzorgt Rotterdam Sportsupport ook één-op-één ondersteuningstrajecten met de verenigingen binnen Project Plastic. Denk hierbij o.a. aan het concreet aan de slag gaan met duurzame acties of ondersteuning bij het creëren van draagvlak binnen jouw vereniging.

Aanleiding

Rotterdam heeft grote ambities als het om circulariteit gaat. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is en dat het fossiele grondstoffengebruik met 50% is verminderd. In 2050 is de Rotterdamse samenleving echt volledig circulair. De gemeente wil graag de kracht van sportverenigingen benutten om deze ambitie te realiseren.

Naast deze Rotterdamse ambitie ontstaat door de single-use plastics regeling (SUP-richtlijn) – oftewel het aankomende (gedeeltelijk) verbod op plastic in de horeca – én door de invoering van statiegeld op (kleine) petflessen, is dit de uitgelezen kans voor verenigingen om met duurzaamheid en circulariteit aan de slag te gaan. Het uitbannen van plastic bij sportverenigingen draagt bij aan minder plastic gebruik en meer bewustzijn bij de (jeugd)leden. Het zijn bijvoorbeeld niet alleen de bekers in de rust die voor milieuvervuiling zorgen, maar ook de plastic verpakkingen en drinkflesjes in de kantine.

Waarom meedoen?

Ook sportverenigingen zullen zich moeten voorbereiden op de aankomende regelgeving over het verminderend gebruik van plastic. Daarnaast zal door de doelstelling van de gemeente Rotterdam om in 2050 volledig circulair te zijn in de toekomst naar verwachting meer gevraagd worden van sportverenigingen. Een bijkomende kans daarom voor de verenigingen is dat zij in Project Plastic nu al uitgedaagd worden om bij hun eigen vereniging aan de slag te gaan met het onderwerp circulaire afvalstromen. Hierdoor kun je dus voorloper zijn in de stad op gebied van duurzaamheid en circulariteit. Deelnemende verenigingen ontvangen een bankje van gerecycled kunstgras en bieden we toffe communicatietools aan!  

De Rotterdamse voetbal- en cricketvereniging V.O.C hecht al jarenlang veel waarde aan duurzaamheidsmaatregelen. De laatste jaren beschikt deze Sportplusvereniging over LED-verlichting, zonnepanelen en zonneboilers gerealiseerd. Ook zijn zij al geruime tijd bezig met het zoveel mogelijk uitbannen van plastic binnen de vereniging. Lees hier hun inspirerende verhaal.

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Monique de Groot

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus