Een plasticvrije sportvereniging is een droom van veel Rotterdamse sportbestuurders, maar de weg ernaartoe is vaak lang. Hoe zet je als vereniging de eerste stappen? Bestuurslid Tom Langerak vertelt hoe cricket- en voetbalvereniging R.C.&V.V. V.O.C. door een combinatie van fysieke maatregelen en gedragsverandering een duurzame toekomst tegemoet gaat.

“Waarom delen jullie nog plastic bekertjes aan de kinderen uit tijdens de rust?” Het is deze vraag van een vader die Tom Langerak en zijn medebestuursleden van R.C.&V.V. V.O.C. twee jaar geleden aan het denken zet. De vereniging is op dat moment al jaren bezig om met fysieke ingrepen de duurzaamheid van het complex te verbeteren. Van een zonneboiler en ledverlichting tot zonnepanelen en schapen die het groen rond de velden bijhouden. Grote stappen in de goede richting, alleen zorgen die maatregelen nog niet voor een gedragsverandering binnen de vereniging.

Dispenser in plaats van flesjes

Twee jaar later is de cricket- en voetbalvereniging ook die weg ingeslagen. De plastic bekertjes zijn vervangen voor papieren exemplaren en er komen drinkwaterpunten waar kinderen eenvoudig hun bidon kunnen vullen voor tijdens het sporten. Weer stappen in de goede richting, maar nog niet genoeg als het aan Langerak en zijn collega’s ligt. Zij willen het liefst alle plastic flesjes en bekertjes verbannen en zo bewustwording bij de leden en bezoekers creëren. Daarom beginnen ze een zoektocht naar een alternatief voor de flesjes die nu nog in de kantine verkocht worden.

“Veel hardlopers, zoals sportdrank en vitaminewater, zitten in plastic flesjes. Die kan je niet in één keer uit het assortiment halen.” In België vindt hij de oplossing: een dispenser waar de (sport)dranken uit getapt kunnen worden zodat de flesjes van de fabrikanten niet meer nodig zijn. “Alleen was dat bedrijf zo succesvol in eigen land dat ze niet naar Nederland wilden komen. Maar we hebben inmiddels een ander bedrijf gevonden en zij zetten begin volgend jaar een soortgelijk apparaat neer.”

“Mars en Snickers zitten bijvoorbeeld ook nog in plastic, maar een goed alternatief is er niet. Moet je die producten dan niet meer verkopen? Dat gesprek gaan we de komende tijd voeren.”

Tom Langerak

Geen cultuurschok

De beslissing om de populaire flesjes uit het assortiment te halen zorgde zowel bij de leden als bij de penningmeester voor enige onrust. Want wat als er dadelijk geen ‘AA-tjes’ meer worden verkocht? “We zijn met ouders en leden in gesprek gegaan om te laten zien dat we een goed alternatief hebben. Omdat het zulke populaire dranken zijn, betekent het misschien wel omzetverlies. Maar het bestuur heeft gezegd: ondanks dat risico gaan we het doen. We zoeken nog een sponsor die het eventuele verlies aan omzet de eerste maanden wil opvangen, maar we gaan sowieso beginnen met deze pilot.”

Toch verwacht Langerak geen enorme cultuurschok wanneer de flesjes in het nieuwe jaar uit de kantine verdwijnen. “Alleen pinnen in de kantine was de eerste maanden ook wennen, maar daar hoor je nu ook niemand meer over.” Langerak omschrijft de nieuwe dispenser als “de opmaat naar een plasticvrije kantine.” Om die volledige omslag te kunnen maken, heeft R.C.&V.V. V.O.C. wel de hulp van de fabrikanten nodig. “Wij willen graag, maar de alternatieven moeten er wel zijn. Mars en Snickers zitten bijvoorbeeld ook nog in plastic, maar een goed alternatief is er niet. Moet je die producten dan niet meer verkopen? Dat gesprek gaan we de komende tijd voeren.”

Nieuw aanbod: hoe bind je een nieuwe doelgroep?
Jeugdspeelsters van R.C.&V.V. V.O.C. in actie.

Informeren en inspireren

Met het duurzaamheidsverhaal van R.C.&V.V. V.O.C. hoopt Langerak niet alleen de eigen leden te inspireren, maar ook andere Rotterdamse sportverenigingen. “Als zij ons verhaal lezen of bij onze vereniging op bezoek komen, hoop ik dat wij ze aan het denken zetten. We willen informeren en inspireren. Het blijft ook in de toekomst balanceren tussen de opbrengsten in de kantine en duurzame keuzes. Wat gaan we doen, wat zijn de gevolgen? Dit zijn de eerste stappen van een veel langer traject.“

Contact

Wil je meer weten over het thema of wil je in contact komen met de ambassadeur? Neem dan contact op met je verenigingsconsulent in het gebied. We verbinden je graag, want samen staan we sterk!

Sportplus bestaat tien jaar en dat vieren wij door ambassadeurs van de beweging in het zonnetje te zetten. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze voorlopers in de sport in Rotterdam en het land organiseren en besturen met lef en zijn vanuit hun eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Sportplusverenigingen zetten de toon en worden gezien als belangrijke partners in het sportbeleid.

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt