Bron: NOS

Mensen met een WW-uitkering kunnen voortaan makkelijker vrijwilligerswerk doen. Minister Asscher wil de regels zo verruimen, dat WW’ers als vrijwilliger aan de slag mogen bij bijvoorbeeld een sportvereniging of festival als de taken die ze daar doen nu ook al door niet betaalde krachten worden uitgevoerd.

Het is nu nog zo dat het UWV een WW’er kan korten op zijn uitkering als het vrijwilligerswerk ergens in het land tegen betaling wordt gedaan. Voortaan zal het UWV niet meer naar het hele land kijken, maar naar de organisatie in kwestie.

Voorbeeld

Asscher bracht vandaag een bezoek aan de Amsterdamse voetbalclub JOS. Als een WW’er nu als vrijwilliger de lijnen kalkt bij JOS, verliest hij zijn uitkering, omdat een paar kilometer verderop bij Ajax datzelfde werk wordt betaald. Dat wil Asscher veranderen. Ook bij evenementen die zonder vrijwilligers niet kunnen worden gehouden worden de regels versoepeld.

De Tweede Kamer vroeg Asscher dit voorjaar te kijken naar een verruiming van de regels. De minister heeft samen met UWV, NOC*NSF en vrijwilligersorganisaties de mogelijkheden onderzocht.

Verdringing

Hij benadrukt dat de WW-uitkering bedoeld is om een korte periode tussen twee banen op te vangen. Ook moet de WW’er er alles aan doen om betaald werk te vinden en het vrijwilligerswerk mag niet leiden tot verdringing van betaalde banen.

Asscher vindt dat vrijwilligerswerk WW’ers zelfvertrouwen geeft. Bovendien kan het hen volgens hem helpen bij het opbouwen van een netwerk. “En het gaat om nuttig werk voor de samenleving.” Hij hoopt dat de nieuwe regels begin volgend jaar ingaan.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent