Hij is voorstander van een maatschappelijke diensttijd, werkt graag met ‘platte’ organisatiestructuren en is fervent voorstander van sporten in verenigingsverband. Het vorig jaar afgezwaaide Raad van Toezicht-lid Ronald Luiten (63) blikt terug op zijn tijd bij Rotterdam Sportsupport.

Ronald is een geboren en getogen Rotterdammer. Hoewel hij inmiddels als bijna tien jaar in Zeeland woont, koestert hij nog steeds zijn geliefde stad. Als vestigingsdirecteur (en later concernadviseur) van Woonbron komt Luiten in 2008 voor het eerst in aanraking met Rotterdam Sportsupport, dat met de Schoolsportvereniging op dat moment in verschillende wijken actief is. De woningcorporatie was sponsor van het project. “Toen ik als lid van de Raad van Toezicht in 2011 begon lag Woonbron publiekelijk onder vuur, door de aankoop van het cruiseschip SS Rotterdam. Dat heeft daarna effect gehad op het ondersteunen en financieren van leefbaarheidsactiviteiten. Simpel gezegd: daar was geen ruimte meer voor.”

Verenigingsverband

Richt je op je kerntaken en alleen nog geld besteden aan woningen en niet meer aan projecten, luidt het devies van het ministerie aan de woningcorporaties. Via de contacten in het werkveld, wordt Ronald in 2011 benaderd voor een andere rol waarmee hij zich maatschappelijk kan inzetten: Raad van Toezicht-lid bij Rotterdam Sportsupport. “Ik ben me altijd blijven interesseren in het werk en de doelstellingen van Rotterdam Sportsupport. Als je “ontsport” is de kans groot dat je “ontspoort”. Sport is hét middel om mensen gezond te houden.  Als je dat ook nog eens kunt beoefenen in verenigingsverband, waar je mensen met verschillende achtergronden en culturen ontmoet en leert om met respect met elkaar om te gaan, maakt het extra waardevol. Je kunt niet vroeg genoeg met sporten beginnen en niet lang genoeg doorgaan.”          
    Tegenwoordig is Ronald Luiten directeur-bestuurder van twee serviceflats in Zeeland. Lachend: “We richten ons op het organiseren van activiteiten om bewoners actief te houden. Op verzoek van bewoners hebben we op beide locaties bijvoorbeeld een fitnessruimte ingericht.”

“Sport is hét middel om mensen gezond te houden.  Als je dat ook nog eens kunt beoefenen in verenigingsverband, waar je mensen met verschillende achtergronden en culturen ontmoet en leert om respectvol met elkaar om te gaan, maakt het extra waardevol.”

Vrijheid

Als organisatiedeskundige is de 63-jarige Ronald in zijn rol als RvT-lid het klankbord voor de directie over personeels- en organisatiezaken. “Ik geloof erin dat mensen beter functioneren als je de verantwoordelijkheden laag in de organisatie belegt, zogenoemde ‘platte’ organisatiestructuren,” zegt hij. “Dat heb ik zelf in mijn werk als leidinggevende ook altijd in praktijk gebracht. Het ouderwetse leidinggeven van een controlerende baas is niet meer van deze tijd en bovendien heel tijdrovend. Geef mensen vooral zelf de vrijheid en ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en dragen voor hun werk en probeer jezelf als leidinggevende overbodig te maken. Die filosofie sluit ook aan bij de werkwijze Rotterdam Sportsupport.”

Ook is hij voorstander van een maatschappelijke diensttijd, zoals hij ooit eens vertelde tijdens een Masterclass met Eric Gudde bij Excelsior Rotterdam voor bestuurders van Sportplusverenigingen. “In mijn ideale plaatje zouden bedrijven het personeel één dag of dagdeel in de week moeten vrijwaren van hun reguliere werk ten behoeve van een goed doel, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een sportvereniging. De kosten hiervan zouden dan deels door de werkgever, deels door de werknemer en deels door de overheid kunnen worden opgevangen. Zeker jongeren krijgen dan de kans te ontdekken waar hun talenten en interesses liggen, terwijl sportverenigingen extra ondersteuning krijgen om de club draaiende te houden. Niet alle werkgevers staan te springen bij dit idee, maar ik geloof dat alle partijen hier baat bij zouden kunnen hebben.”

“In mijn ideale plaatje zouden bedrijven het personeel één dag of dagdeel in de week moeten vrijwaren van hun reguliere werk ten behoeve van een goed doel, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een sportvereniging.”

Kampioen in verenigen  

Eén specifieke herinnering aan zijn tijd bij Rotterdam Sportsupport heeft Ronald niet. Het mooiste vindt hij het om met mensen samen te werken vanuit verschillende disciplines zoals o.a. met Eric Gudde (sportbestuurder), David Oei (huisarts) en Mai Elmar (Cruiseport Rotterdam). “Het was een gemêleerd gezelschap, ieder met een inbreng vanuit eigen expertise, portefeuille en netwerk. Het feit dat Rotterdam Sportsupport inmiddels een gevestigde partij is komt mede door de transparante en open houding richting gemeente en samenwerkingspartners. De medewerkers onder aanvoering van Gert-Jan Lammens en Marita Verkaik behalen mooie resultaten die voor iedereen zichtbaar en tastbaar zijn en daarmee heeft de organisatie haar bestaansrecht in de stad verworven.”             
     Heeft Ronald nog een tip voor Rotterdam Sportsupport? “Zorg dat je van meerwaarde blijft door Rotterdammers in beweging te brengen en een bijdrage te leveren aan het behouden van sportverenigingen. Wees de kampioen in verenigen!”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke