Sinds vorige week kunnen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar onder bepaalde voorwaarden weer sporten bij hun sportvereniging. Een flinke organisatorische uitdaging om alles in goede banen te leiden, maar dat weerhoudt een groot aantal clubs er niet van om de deuren (voor de wijk) weer te openen. Een rondje langs de Rotterdamse sportvelden.

Het was een levendige bedoening aan de Hazelaarweg. Naast sportclubs als Neptunus-Schiebroek en HC Rotterdam ging de jeugd bij rijvereniging De Hazelaar ook weer aan de slag. Voor ruim tachtig jonge ruiters was het een weerzien met hun paard of pony, die ze ruim zes weken hebben moeten missen. “Ik zag veel kinderen met een glimlach van oor tot oor en er werd zelfs ook een traantje gelaten,” aldus bestuurslid Moniek Meijer. “Dat deed me echt heel goed. Zeker omdat ik heb gezien hoe hard er met elkaar is gewerkt. We zijn namelijk tijdens de sluitingstijd open geweest voor werkzaamheden, want juist in deze periode hebben we met een kleinere groep mensen, naast de doorlopende werkzaamheden, bergen werk moeten verzetten om de paarden en pony’s te verzorgen en in beweging te houden. Deze instructrices, bestuurders en vrijwilligers hebben bergen werk verzet.”
Toch maakt Meijer zich ook zorgen, en dan met name over de groep ruiters – 180 stuks – voor wie het paardrijden nog te vroeg komt. “We laten nu nog een grote groep liggen, zoals kinderen met een lichamelijke beperking. Deze groep heeft fysieke hulp nodig bij het uitvoeren van alle activiteiten en dat is onder de huidige omstandigheden nog niet mogelijk. Deze kinderen betalen wel gewoon contributie en krijgen er niets voor terug. De dankbaarheid van het bestuur is dan ook ontzettend groot. We hopen dat er voor hen snel een oplossing komt. Daar maken we ons hard voor.”   

Corona-cirkel

Frank Vermeulen van Rotterdam Sportsupport bracht woensdagavond een bezoek aan hockeyvereniging Victoria. De verenigingsconsulent Veilig Sportklimaat was te spreken over de goede organisatie van de Kralingse vereniging. “Je merkte dat voor iedereen alles direct duidelijk was vanaf het moment dat je de parkeerplaats opreed. Eelco (technisch coördinator, red.) stond bij de ingang om een oogje in het zeil te houden en alles in goede banen te leiden. Het was voor iedereen duidelijk wat van hem of haar werd verwacht.”
De communicatie naar de leden, met duidelijke plattegrondjes en gele looprichtingen, was helder volgens Vermeulen. “Iedereen was duidelijk en tijdig geïnformeerd. Ik kan me goed voorstellen dat als je met bordjes en pijltjes werkt dat de kans bestaat dat je per ongeluk tegen iemand aan loopt, maar met de duidelijk gele belijning op de grond was dit eigenlijk onmogelijk.”
De hockeyvereniging kwam met creatieve oplossingen om voldoende afstand te bewaren tussen spelers en train(st)ers. Zo was er bijvoorbeeld de zogenoemde corona-cirkel; spe(elst)ers moesten bij de uitleg van de trainer buiten deze cirkel blijven om de anderehalvemeter afstand te waarborgen. “Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan,” aldus Vermeulen. “En op deze manier verklein je ook de kans op onnodige contactmomenten.”

Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan.”

Frank Vermeulen – Rotterdam Sportsupport


‘Lekker buiten sporten’

Ook LMO startte voorzichtig met de eerste trainingen. De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid doet dat vooralsnog alleen voor de eigen leden, stelt voorzitter Fred Dorst in dagblad Trouw. “Dit is voor ons ook allemaal nieuw. We willen eerst even kijken hoe het loopt en daarna besluiten of we ook jongeren uit de wijk een mogelijkheid bieden.”
LTC Plaswijck ’62 volgt dezelfde werkwijze. “We hebben gezegd: we kijken eerste twee weken hoe we de trainingen voor onze eigen jeugdleden kunnen organiseren. Als dat staat, en alles loopt soepel, laten we ook introducés toe,” aldus bestuurslid Eveline Padberg.
De jeugdleden moeten zich digitaal inschrijven voor de tennistraining. Maar waar ze normaliter hun komst nog moeten bevestigen in de hal, hoeft dat in de nieuwe situatie niet om onnodige contactmoment te voorkomen. Padberg: “Door de digitale inschrijvingen kunnen we precies zien wat de piekmomenten zijn. We draaien met een team van commissieleden en vrijwilligers diensten van vier uur om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Soms moeten we een kind aanspreken die niet staat ingeschreven of een ouder die toch het terrein opkomt, maar meestal gaat het gewoon goed.” Daarna lachend: “Noem het ‘Management by walking around’. We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Noem het ‘Management by walking around’. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

Eveline Padberg – LTC Plaswijck’ 62

Opletten

PAC Rotterdam hervatte ook trainingen voor de jeugd. Verplicht handen wassen, geen ouders langs de lijn en voorafgaand aan de training een uitleg over de nieuwe regels: de routines zijn veranderd, maar het plezier was er niet minder om. Het NOS Journaal bracht een bezoek aan de atletiekvereniging. “Het is heel onwennig,” aldus voorzitter Martin Blok in het achtuurjournaal. “Je moet goed opletten dat iedereen zich aan de regels houdt, ook ik want ik heb al snel de neiging om iemand af te stappen en te zeggen: hé, wat leuk dat je er bent. Maar dat doen we voorlopig nog maar even niet.”
“Het is goed voor de kinderen dat ze weer even lekker buiten kunnen sporten,” vulde een ouder aan. “Ze hebben het gemist en ook voor de ouders is het lekker dat de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.”

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven