Om sporten voor mensen met een beperking nog toegankelijker te maken, bundelen Uniek Sporten en Rotterdam Sport op Maat de krachten. Op 13 december starten beide organisaties de samenwerking, de Rotterdamse sport- en beweegactiviteiten zijn vanaf nu ook via het landelijke platform van Uniek Sporten eenvoudig vindbaar.

Uniek Sporten en Rotterdam Sport op Maat hebben beide de ambitie om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Ook stimuleren ze sportorganisaties om aangepaste sportmogelijkheden aan te bieden. “Het grootste verschil tussen onze beide organisaties is dat Rotterdam Sport op Maat zich op Rotterdam focust en Uniek Sporten op heel Nederland”, zegt Fieke de Goede van Rotterdam Sport op Maat. “Een groot deel van onze ambities is vergelijkbaar. Dan is het zonde om allebei onze weg te kiezen. Door samen op te trekken zijn we makkelijker te vinden, vergroten we ons bereik én werken we efficiënter.”

De website www.rotterdamsportopmaat.nl blijft het vertrouwde startpunt voor Rotterdammers met vragen over het beoefenen of organiseren van aangepast sporten. Voor diverse soorten informatie verwijst deze website door naar het landelijke platform van Uniek Sporten. De app en website van Uniek Sporten begeleiden bezoekers onder meer naar een geschikte vorm van sport of bewegen. Ook vindt men er het laatste nieuws op het gebied van aangepast sporten plus de agenda van lokale en landelijke evenementen en activiteiten.

De Goede: ”We hebben in Rotterdam fantastische sportactiviteiten voor mensen met een beperking. Eerder verzamelden we dit – en al het andere sportaanbod – in de Sport- en Beweegdatabase van Rotterdam. Door deze informatie te koppelen aan Uniek Sporten brengen we het aangepaste sportaanbod nog breder onder de aandacht. Binnen het platform van Uniek Sporten kan ook iemand uit Barendrecht, Ridderkerk of Capelle eenvoudig zien wat Rotterdam hen op sportgebied te bieden heeft. Andersom kunnen in de toekomst ook Rotterdammers aan de rand van de stad ontdekken dat een buurgemeente hun favoriete sport aanbiedt. Veel partners, waaronder MEE Rotterdam Rijnmond, werken bovendien al regionaal. Zij hebben straks één platform waar ze met een cliënt kunnen zoeken naar een passende sport in de regio. Uiteindelijk helpt dit om nog meer mensen met een beperking wekelijks te laten genieten van sport en bewegen.”

Uniek Sporten is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport: “Dit is een belangrijke stap voor de gehandicaptensport in Nederland. Ik ben trots op de lancering in Rotterdam en zorg dat wij Uniek Sporten verder gaan ontwikkelen. Hierbij werken we samen met NOC*NSF en sluiten we aan bij het landelijke programma Grenzeloos Actief. Doel is dat gehandicaptensport vanzelfsprekend wordt. Want pas als iedereen kan sporten en niemand buitenspel staat is voor ons allemaal de wedstrijd gewonnen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

Janneke van Tienen

P&O medewerker