Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 4: Norbert Burleson en Eva Filipiak van LTC Aeolus-Oledo.

Een ledenbestand dat groeit van 680 naar een kleine 1000 leden. Voor veel verenigingen is dat een droom in deze coronaperiode, voor het bestuur van tennisvereniging Aeolus-Oledo de realiteit. “Wij zijn als tennisvereniging relatief veel open geweest”, vertelt Norbert Burleson, in het bestuur van Aeolus verantwoordelijk voor de evenementen en de recreatieve tennisser. “Natuurlijk is er bij ons ook veel veranderd. Met vier op een baan, dan weer alleen singelen. Maar omdat er veel getennist kon worden, hebben veel andere sporters voor ons gekozen.”

Sociaal en laagdrempelig

Goed nieuws uiteraard, maar ook een verantwoordelijkheid voor de vereniging, zegt Burleson. “Ongeveer anderhalf jaar geleden, zijn wij als bestuur om de tafel gegaan. Door corona is dit traject in een stroomversnelling geraakt. We hebben elkaar een aantal vragen gesteld. Wat maakt onze vereniging aantrekkelijk? Wat is onze doelgroep?” Al snel kwamen een aantal dingen naar voren. De eerste conclusie was dat leden van Aeolus het sociale, laagdrempelige karakter van de vereniging waarderen.

Ook in de wintermaanden kunnen (niet-)leden een baan huren om te tennissen bij Aeolus Oledo.

Tegelijkertijd tennist er een grote populatie zonder enorm sociaal netwerk in Rotterdam-Blijdorp. Studenten, vrijgezellen of expats (tijdelijk) in Rotterdam wonen. “Door de coronaperiode ontstond er een tegenstelling. Steeds meer oude en nieuwe leden wilden graag met elkaar tennissen of waren op zoek naar nieuwe contacten, maar er mocht steeds minder terwijl je wel graag betrokkenheid wil in deze nare periode. Daar moesten we als bestuur zeker wat mee.”

Interactie

De oplossing van Burleson en zijn medebestuurders: een enorme appgroep met ruim 200 leden. Doel van deze groep is dat zowel nieuwe als bestaande leden elk moment van de dag de kans hebben een afspraak te maken om een balletje te slaan. “Er mocht de afgelopen maanden niet heel veel, maar tennissen kon vaak wel. Sport verbroedert en het platform is een van de manieren om elkaar binnen de regels te leren kennen.”

Het verbinden van de leden was al een speerpunt van het bestuur, maar is de laatste tijd alleen maar belangrijker geworden. “Corona is erg ingrijpend, dus daar hebben we heel sterk op gefocust en dat blijven we doen. Belangrijk is dat we de komende maanden creatief en inventief blijven om de interactie tussen de leden te blijven behouden.”

“We willen overal op in kunnen spelen, dus we bedenken meerdere scenario’s. Het is moeilijk om nu al goede antwoorden te vinden, maar hopelijk kunnen we als er meer mogelijk is dan zo snel mogelijk aan de slag.”

Eva Filipiak

Creatief

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de activiteiten- en evenementencommissie. Zij hebben de taak de aankomende periode binnen de regels die op dat moment gelden nieuwe energie binnen de vereniging te brengen. “Dat is lastig, want je weet natuurlijk niet hoe alles gaat uitpakken”, legt Eva Filipiak uit. Als lid van de commissie heeft zij met haar collega’s gedurende de coronaperiode hard nagedacht over wat er mogelijk was. “Wij hebben er bijvoorbeeld niet voor gekozen om veel digitaal te doen, omdat we hoopten dat er fysiek wat mogelijk zou zijn. Nu dat uitblijft, gaan we toch kijken wat we digitaal kunnen.”

De komende maanden staan vooral in het teken van voorbereiden. Filipiak benadrukt net als Burleson het belang van creativiteit in combinatie met een gevoel van verantwoordelijkheid. “We willen overal op in kunnen spelen, dus we bedenken meerdere scenario’s. Het is moeilijk om nu al goede antwoorden te vinden, maar hopelijk kunnen we als er meer mogelijk is dan zo snel mogelijk aan de slag.”

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat