Voor de Rotterdamse sportverenigingen is het afgelopen jaar hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen’ vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist met sport het verschil kunnen maken. In aflevering 5: Claudia Kirchner die midden in de coronacrisis lid is geworden van kanovereniging Never Dry. 

Kirchner moet het direct toegeven: in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel binnen- en teamsporten ondervinden kanoverenigingen relatief weinig hinder van de coronamaatregelen. In een eenpersoons kajak is de 1,5 meter afstand prima te respecteren en op de open plassen zijn contactmomenten een zeldzaamheid. Ook de wintermaanden vormen geen belemmering om in de kajak te stappen. In juni, middenin de coronacrisis, wordt Kirchner lid van Never Dry, een kleine kanovereniging aan de Kralingse Plas met ongeveer 90 leden.

“Ik kom van een roeivereniging en daar moet je na oktober altijd stoppen omdat varen dan te gevaarlijk wordt,” zegt Kirchner. “Met kajakken zijn die beperkingen er niet. Je kunt ook prima in de winter varen. Er zijn natuurlijk wel wat restricties, zoals wat meer beperkte toertochten en clubavonden in het clubhuis die niet door kunnen gaan. We houden ons wel aan de afspraken dat we maar met z´n tweeën tegelijk afspreken en de kleedkamer niet gebruiken. Maar over het algemeen kunnen we als vereniging gewoon prima doorgaan met ons sportaanbod. Corona is eigenlijk geen groot thema binnen de club. Dat is heel fijn.”

“Het kennismaken met de rest van de vereniging ging op een heel prettige, natuurlijke manier. Samen met een vriendin die ook in juni lid is geworden, hadden we wat vragen over welke kleding je het best kunt aanschaffen. Toen hebben we een Zoom-meeting georganiseerd.”

Claudia Kirchner (Never Dry)

Kleding

Hoewel de Rotterdamse nieuw is op de vereniging, maakt ze – net als tien andere nieuwe leden die ook in juni beginnen – al snel contact met de andere leden van de kanovereniging. De eerste maanden gaat dat via ontmoetingen bij het kampvuur in de tuin en door vooral heel veel met andere kajakkers te trainen. Later verlopen de officiële bijeenkomsten zoals vergaderingen vooral digitaal. 

Kirchner: “Het kennismaken met de rest van de vereniging ging op een heel prettige, natuurlijke manier. Samen met een vriendin die ook in juni lid is geworden, hadden we wat vragen over welke kleding je het best kunt aanschaffen. Toen hebben we een Zoom-meeting georganiseerd voor de nieuwe leden waarbij ook de ervaren leden konden aansluiten. Zo kon iedereen vragen stellen en tips aan elkaar geven. Bijvoorbeeld in welke winkel je bepaalde kleding kunt kopen. We hadden vooraf ook een kort instructiefilmpje gemaakt hoe je iemand die omgegaan is kunt redden zonder te dichtbij te komen. Het was echt tof om te zien hoe gedreven met name de ervaren leden waren om de nieuwe leden te helpen. Het voelde als een warm welkom op de club.”

Kajakkers van Never Dry op de Maas met op de achtergrond zicht op de kubuswoningen. Fotocredit: Never Dry.

Kralingse Plas

De Kralingse Plas is vaak het speelveld van Never Dry. De kajakkers trekken zodoende veel bekijks van de wandelaars in het Kralingse Bos. “We kunnen bijna geen betere promotie voor ons sportaanbod wensen,” aldus Kirchner. “Het is heel mooi dat leden twee keer per jaar iemand gratis kunnen uitnodigen. Daarnaast heb je de officiële introductielessen. Daar lopen de aanvragen storm en hoeven we ons geen zorgen te maken over nieuwe leden.”

En heeft Kirchner nog tips voor andere verenigingen? “Probeer nieuwe leden te koppelen aan al bestaande leden of organiseer andere sportactiviteiten om je leden in beweging te houden. Zo hadden wij in de winterperiode een Zoom-training georganiseerd waarbij we kayak fitness met een bezemsteel deden. Zoek dus creatieve oplossingen. Als ik over de Rijksweg rijd, zie ik iedere keer borden met teksten als ‘Blijf binnen of blijf thuis’. Maar dan denk ik: nee, ga naar buiten en benut de ruimte. Sport en bewegen is dé remedie tegen depressie, obesitas en psychische problemen. Je hoeft niet speciale gebieden in, pak desnoods het grasveldje of parkje om de hoek. Als je je maar aan de coronamaatregelen houdt. Bewegen is zó ontzettend belangrijk.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven