Vanmiddag heeft wethouder Sport, Adriaan Visser, het plan ‘Boksen in Rotterdam’ in ontvangst genomen. Rotterdam Boxing, Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport hebben dit integrale plan opgesteld om de bokssport zowel in omvang als in kwaliteit naar een hoger plan te tillen. Er wordt ingezet op boksstimulering, zodat meer kinderen en jongeren kennis kunnen maken met de bokssport en een betere doorstroming naar de verenigingen. De verbetering van de pedagogische kwaliteit en de veiligheid binnen de Rotterdamse bokswereld is ook een belangrijk speerpunt. Daarnaast is er speciale aandacht voor de topsport en de talenten. 

Boksstimulering

Clinics in het onderwijs (basis én voortgezet) moeten ervoor zorgen dat de belangstelling voor de bokssport toeneemt. Liesbeth van der Meer, projectmanager Rotterdam Sportsupport: “Om het boksen te laten groeien, is kwaliteit belangrijk. Het imago van boksen is nog niet geweldig. Om dat te verbeteren, is het van belang dat goede boksscholen zich vaker in de samenleving laten zien. Verenigingen die nog niet aan de kwaliteitseisen voldoen, krijgen extra ondersteuning. Boksen is bij uitstek een sport met een maatschappelijke functie. De inzet is om met scholen en verenigingen maatschappelijk aanbod te ontwikkelen voor diverse doelgroepen, zoals jongeren met gedragsproblemen of met overgewicht. Met enkele projecten is reeds een start gemaakt.”

Regionaal Talentcentrum

Een van de maatregelen uit het plan is de oprichting van een Regionaal Talentcentrum, dat garant staat voor een intensieve begeleiding van toptalenten, in samenwerking met de Nederlandse Boksbond (NBB). Daarnaast is het een ambitie om meer toernooien te organiseren zodat talenten zich in wedstrijden kunnen meten met anderen. De afgelopen jaren zijn in Rotterdam elf verschillende talentencentra opgericht waarmee tot nu toe ruim 500 begenadigde sporters zijn begeleid richting een succesvolle carrière. Het gaat om roeien, basketbal, volleybal, handbal, hippische sport, tafeltennis, judo, honkbal, atletiek, korfbal, squash en nu ook boksen. Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport: “Iedereen die wil sporten, moet kúnnen sporten, maar talent dat wil uitblinken, moet daarvoor ook kansen krijgen. Door de opzet van Regionale Talentcentra krijgen talentvolle, jonge sporters professionele begeleiding gericht op een topsportcarrière. We zijn nu heel trots dat we ook voor het boksen een talentcentrum zijn gestart. Rotterdam is van oudsher een boksstad met bekende namen”.

Wethouder sport, Adriaan Visser reageerde enthousiast “Dit is een mooi plan waarmee de bokssport in zijn geheel op de kaart wordt gezet. Er is aandacht voor boksen op profniveau en op amateurniveau, voor topsport en breedtesport. En die twee kunnen niet zonder elkaar. Zonder breedtesport worden nooit de talenten ontdekt die ooit topsporter worden. Zonder topsportambassadeurs geen inspiratie voor de beginnende amateur”.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën