Hardlopen voor slechtzienden, rolstoelhockey, G-tennis en autistenvoetbal. Dat is een greep uit de activiteiten die afgelopen weekend plaatsvonden tijdens de Rotterdam Sport op Maat dag op Sportplaza Zuiderpark. In totaal maakten meer dan 1500 bezoekers kennis met 25 aangepaste sport- en beweegactiviteiten.

De clinics, georganiseerd door ruim dertig verenigingen, gaven de aanwezigen een goed beeld van de mogelijkheden om structureel te sporten. Deelnemers van alle leeftijden kwamen in beweging tijdens de oefensessies en spraken met de begeleidende vrijwilligers. Bezoekers konden zich op de informatiemarkt ook laten voorlichten over de praktische kant van aangepast sporten. Zo kregen zij bijvoorbeeld antwoord op vragen over vervoer naar verenigingen en financiële tegemoetkoming in de kosten.

Op het testplein konden bezoekers ontdekken hoe fit ze zijn. Ook konden ze vragen stellen over gezonde voeding en sporthulpmiddelen. NOC*NSF was bovendien aanwezig om talenten voor de Paralympische Spelen te scouten. Daarnaast lieten bezoekers zich inspireren door demonstraties van onder andere dans, honk- en softbal en G-korfbal.

Rolstoelbasketballer en ambassadeur van Rotterdam Sportstad, Barbara van Bergen, was aanwezig en vertelt: ‘Fantastisch om te zien wat er allemaal mogelijk is in de stad. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd een sport is die bij je past.’

Het evenement is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, een netwerkorganisatie die werkt aan een optimaal sportklimaat voor Rotterdammers met een beperking. De dag werd georganiseerd in samenwerking met Thuis op Straat Zuiderpark, Sportief Capelle en vele sportverenigingen.

Rotterdam telt meer dan 80 sportorganisaties die structureel een aangepast sportaanbod aanbieden. Sportwethouder Visser: ‘Met onder andere slechtzienden, doven, chronisch zieken en mensen met een verstandelijke beperking heeft de stad zo’n 60.000 mensen met een beperking. Gemeente Rotterdam investeert om sport voor iedere Rotterdammer toegankelijk te maken.’ De activiteiten op de Rotterdam Sport op Maat dag toonden aan dat iedereen in de stad kan sporten, ongeacht de handicap die iemand heeft. Het was de derde keer dat een dusdanig grootschalig evenement voor gehandicapten in Rotterdam werd georganiseerd.

Bekijk hier een sfeerimpressie van de Rotterdam Sport op Maat dag:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie