Het Rotterdamse initiatief Pedagoog op de Club, opgezet vanuit Rotterdam Sportsupport en inmiddels actief bij 7 sportverenigingen, heeft een Sportinnovator prijs gewonnen. Op het congres ‘Blijf je stil of praat je erover’ van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) maakte Gregory Sedoc, innovatieadviseur bij Sportinnovator en ambassadeur van het CVSN, gisterenmiddag de winnaars bekend van de Nationale Sportinnovator Prijs 2023 – Een (sociaal) veilig sportklimaat.  

Pedagoog op de Club is in 2020 gestart met extra pedagogische ondersteuning voor jeugdtrainers bij 6 sportverenigingen in de Rotterdamse gebieden Charlois, IJsselmonde en Feijenoord. “Wij helpen trainers om opgroei- en opvoedproblematieken te herkennen en bespreekbaar te maken. Sommige problemen kunnen binnen de club worden opgelost en voor andere problemen kan, in overleg met ouders/verzorgers, ook extra expertise worden ingezet,” aldus projectleider Ineke Kalkman van Rotterdam Sportsupport. Het gaat om signalen die uiteenlopen van druk en opstandig gedrag tot messengeweld, financiële zorgen en ook suïcidaal gedrag. Problematieken waar vrijwilligers bij verenigingen niet op getraind zijn maar die bij vroegtijdige signalering een enorme impact kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Pedagoog op de Club is in 2020 gestart met extra pedagogische ondersteuning voor jeugdtrainers bij 6 sportverenigingen in de Rotterdamse gebieden Charlois, IJsselmonde en Feijenoord.

“Een wereld van verschil” 

De aanpak rust op een aantal vaste pijlers. Allereerst een aantal specifieke pedagogische en didactische cursussen. Daarnaast is er meerdere keren in de week ondersteuning en coaching voor trainers en vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) door de sportpedagogen en trainersbegeleiders van Rotterdam Sportsupport. Ook wordt er contact gelegd met wijkpartners om de juiste hulp te kunnen aanbieden en een lange termijn-steunstructuur te bouwen. En dat werkt volgens Ramish Reenis, trainer bij Rotterdamse voetbalvereniging L.M.O. “Je ziet dat de jongeren zich steeds beter gaan gedragen en wij als trainers triggeren hen steeds beter waardoor wij meer uit de jongeren kunnen halen.” En dat is precies het doel, verenigingen die bekwaam zijn in het herkennen van de signalen van opgroei- en opvoedproblematiek waardoor de jeugd kansrijk kan opgroeien. 

Ineke Kalkman en Gert-Jan Lammens (l) met de nationale Sportinnovator prijs 2023.

Erkenning komt op goed moment  

De erkenning met de Sportinnovator prijs is voor Kalkman en Pedagoog op de Club zeer welkom. Sinds 2021 is de behoefte aan structurele financiering steeds tijdelijk ingevuld, met ondersteuning van onder andere het Sint Laurensfonds en de gemeente Rotterdam. Die financiering loopt per 1 juli 2024 af. En de problematiek is niet van tijdelijke aard. “In Nederland alleen al zijn 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Die problematiek nemen ze mee naar de sportvereniging en daar is die pedagogische ondersteuning keihard nodig. Binnen en buiten Rotterdam.”  
De geldprijs verbonden aan de Award houdt het project weer even op de been en geeft een impuls voor opschalen buiten Rotterdam. De honderden actieve signaleringen die inmiddels dankzij het goed gedocumenteerde project zijn gedaan bewijzen dat dat meer dan terecht is. 

“Je ziet dat de jongeren zich steeds beter gaan gedragen en wij als trainers triggeren hen steeds beter waardoor wij meer uit de jongeren kunnen halen.”

Ramish Reenis (trainer L.M.O.

Over Rotterdam Sportsupport 

Rotterdam, een stad waar iedereen sportief en sociaal kan meedoen. Dat is waar Rotterdam Sportsupport elke dag met volle inzet en overtuiging aan werkt. We weten, uit onderzoek en ervaring, dat je met verenigd sporten en bewegen Rotterdammers blijvend in beweging brengt en hun sociale leven verrijkt. Vitale, veilige en toekomstbestendige verenigingen zijn daar cruciaal in. Met een groot deel van de ruim 350 Rotterdamse sportverenigingen en 31 scoutinggroepen werken we samen. Tegelijkertijd brengen we hun sport- en beweegaanbod op verschillende, vaak vernieuwende manieren binnen bereik van Rotterdammers waar dat niet vanzelfsprekend voor is. Bijvoorbeeld via de Schoolsportvereniging voor schoolgaande jeugd, of via het Beweegcoach-platform voor zorg-, welzijns- en andere sociale professionals om hun cliënten toe te leiden naar structureel sport- of beweegaanbod.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Marco Boender via m.boender@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke