Dinsdag 26 maart presenteerde wethouder Baljeu, haven, verkeer en regionale economie, de Rotterdamse buurtsportcoaches. Zij deed dit in het HipHopHuis, waar twee van de ruim 20 buurtsportcoaches werkzaam zijn.

Door het inzetten van een buurtsportcoach als danscoach zet de SKVR/HipHopHuis zich in voor talentontwikkeling en stimuleren ze een gezonde leefstijl onder jongeren door ze in beweging (lees: aan het dansen) te brengen. De SKVR en het HipHopHuis leggen de verbinding met sportief bewegen en kunsteducatie. Dit is maar één voorbeeld van hoe een buurtsportcoach zijn of haar werk invult.

Verbinding door beweging

De buurtsportcoaches zijn sinds eind 2012 aan de slag en spelen een belangrijke rol in het creëren van sport – en beweegaanbod voor alle inwoners, van jong tot oud. Ze worden deels (40%) betaald door het ministerie van VWS en zijn in dienst van verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan Thuis op Straat, Stichting Buurtlab, Rotterdam Sportsupport, Stichting Dynamisch Delfshaven en Feyenoord. De gemeente Rotterdam heeft een coördinerende rol en zorgt ervoor dat de buurtsportcoaches op verschillende plaatsen aan de slag kunnen. De buurtsportcoach is werkzaam in minimaal twee sectoren en zorgt voor verbinding van sport en beweegaanbod met minimaal één andere sector in de stad zoals gezondheid, veiligheid, welzijn, cultuur, onderwijs en BSO/kinderopvang.

Belang van bewegen

Uit de voorstelronde werd één ding duidelijk: iedere buurtsportcoach is anders en beweegt zich in een andere sector. Dat ze mensen in beweging willen brengen staat voorop. Zo gebruikt de buurtsportcoach Sport en Werk (via Rotterdam Sportsupport) sport en bewegen als middel om mensen met een uitkering in conditie te brengen. Deze vorm van participatie moet bijdragen aan een kleinere afstand naar de arbeidsmarkt

Samenwerking door cofinanciering

Rabobank Rotterdam cofinanciert drie van de acht buurtsportcoaches van Rotterdam Sportsupport. Naast sponsoring in topsport investeert de bank ook in breedtesport. “We willen er voor alle Rotterdammers zijn”, zegt Mario van der List, manager marketing en communicatie Rabobank Rotterdam. “Met investeren in sport, zoals in de Buurtsportcoaches, willen we samen de stad sterker te maken.”

Sport is belangrijk voor Rotterdam. Het zorgt ervoor dat de jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, beter presteren op school en een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben. Bovendien betekent investeren in sport, investeren in de economie. Maar sport is vooral ook gewoon leuk om te doen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent vitale en toekomstbestendige sportverenigingen / verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek