Een aantal Rotterdamse organisaties uit de sport- en zorgsector gaan intensief samenwerken om sport in te zetten om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren. Diverse partijen, waaronder zes sportverenigingen, startten deze week in IJsselmonde de samenwerking.

De initiatiefnemers voor de samenwerking zijn GGD Rotterdam-Rijnmond, Rotterdam Sportsupport, Sport en Recreatie en ZorgImpuls. In het verleden werkten drie van deze vier organisaties al aan de zogenaamde leefstijlinterventieprogramma’s ‘Van Klacht naar Kracht’ en ‘BeweegKuur’ om voornamelijk mensen met psychische klachten, diabetes en overgewicht te helpen door sport- en beweegactiviteiten. Beide programma’s zijn succesvol, maar wegens onzekerheid over toekomstige financiering zoeken de initiatiefnemers naar een alternatieve aanpak. Rechtstreeks contact tussen zorgverleners en sport- en beweegaanbieders én sportverenigingen een rol geven in de gezondheidsprogramma’s, lijken goede oplossingen. Dit creëert bovendien als bijkomstige kans om patiënten bij de verenigingen structureel te laten sporten, wat in het verleden onvoldoende gebeurde met de twee programma’s.

De samenwerking is gestart in IJsselmonde, waar de deelgemeente, maar ook onder meer een zestal enthousiaste sportverenigingen, de schouders zetten onder de plannen. Marijn Eggen, beleidsmedewerker van de deelgemeente, is verwachtingsvol over het initiatief. “De sportverenigingen en andere beweegaanbieders toonden veel belangstelling voor de eerste bijeenkomst”, zegt hij. “We hebben hen kennis laten maken met fysiotherapeuten en praktijkondersteuners. Met elkaar hebben zij goede ideeën voor de samenwerking bedacht. De sport- én zorgorganisaties zien veel potentie in de samenwerking.”

Verenigingen uit de Maasstad werken steeds vaker aan het ontwikkelen van meer laagdrempelig sport- en beweegaanbod om zo beter toegankelijk te zijn voor alle Rotterdammers. Met het dit jaar gelanceerde programma ‘Sportplus’ van Rotterdam Sportsupport gaan nog in 2011 tien sportverenigingen prominent inzetten op maatschappelijke projecten en activiteiten. Een versterking van de samenwerking tussen de sport- en zorgsector is een van de pijlers van dat programma. Een versterking van de rol van sport in maatschappelijke vraagstukken is in Rotterdam mogelijk dankzij het Uitvoeringsprogramma Sport, waarmee het college in sport investeert.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Frank Vermeulen

Frank Vermeulen

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat