Tien Rotterdamse sportverenigingen starten dit jaar met een programma waarmee ze energie en dus kosten gaan besparen. Sportverenigingen kunnen met ‘Scoren met Energie’ hun energieverbruik met dertig procent verminderen.

De energielasten vormen bij sportverenigingen een aanzienlijk onderdeel van de begroting, die bij de gemiddelde sportvereniging een groeiende zorg is. Hoewel de technische ontwikkelingen het mogelijk maken het energieverbruik stevig terug te dringen, blijven besparende maatregelen bij veel sportclubs achterwege. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport schieten verenigingen te hulp met Scoren met Energie.

Het woensdag bij voetbalvereniging IJVV De Zwervers gelanceerde programma gaat in eerste instantie tien Rotterdamse clubs helpen. Zij kunnen gebruik maken van een totaalaanpak, die onder meer bestaat uit de monitoring van het huidige energieverbruik, het opnieuw instellen of vervangen van bestaande apparatuur en een financieringsconstructie.

Die financieringsconstructie is de reden dat Scoren met Energie niet enkele jaren eerder van start is gegaan. Ook toen werd er een programma voor sportverenigingen opgesteld om energie te besparen, maar bleek de financiering een onoverkomelijk obstakel. Door een garantstelling van gemeente Rotterdam en een samenwerking met Rabobank, zijn de organiserende partijen er nu in geslaagd ook de financieringsconstructie aan te bieden aan de deelnemende verenigingen.

De gemiddelde energielasten per vereniging zijn jaarlijks 18.000 euro. De aanpak van Scoren met Energie kan leiden tot dertig procent besparing op het energieverbruik. Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport: “De mogelijkheden om te besparen zijn groot. Onbekendheid van sportverenigingen met de materie en obstakels met grondeigendom en financiering blijken redenen dat clubs er niet in slagen zelf tot besparingsmaatregelen te komen. Daarom reiken we de hand. Sportverenigingen kunnen hulp bij hun financiën goed gebruiken.”

De gemeente Rotterdam staat garant voor de investeringen van de sportverenigingen in het project Scoren met Energie. De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) lanceerde woensdag het programma. De financieringsconstructie zorgt ervoor dat sportverenigingen energiebesparende maatregelen kunnen realiseren zonder investeringen vooraf. Met de besparingen op de energierekening worden de kosten voor de investering, rente en aflossing betaald. Van Huffelen: “Nadat de investering is afgelost, profiteert de vereniging van de volledige besparing. Dit biedt naast een aanzienlijke energiebesparing, ruimte op de begroting. Er kunnen nu minimaal tien verenigingen meedoen aan het programma, maar wat mij betreft worden dat er veel meer.”

Scoren met Energie wordt in opdracht van de Gemeente Rotterdam uitgevoerd door Rotterdam Sportsupport in samenwerking met het bedrijf MET Energie. Deze organisatie neemt voornamelijk de technische handelingen voor haar rekening. De Rabobank is partner in het programma en biedt verenigingen tegen gunstige voorwaarden een lening om de maatregelen mee te financieren.

Op de foto: Karel Jungheim (IJVV De Zwervers), Richard van Heukelom (MET Energie), Alexandra van Huffelen (Gemeente Rotterdam), Gert-Jan Lammens (Rotterdam Sportsupport) en Coen Colenbrander (LTC Plaswijck).

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

Wim Wisse

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde