170 trainers van ruim vijftig Rotterdamse sportclubs lieten zich maandagavond inspireren door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en trainersopleider Joyce van Santen. Tijdens de speciale trainersbijeenkomst ‘Hoe word ik een toptrainer?’ kregen de vrijwilligers inzicht in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en ze ontvingen tips om een nóg betere trainer te worden.

‘De kans dat kinderen de regels naleven is negen keer groter als ze deelgenoot waren van het maken van de afspraak,’ is één van de inzichten die Pont deelde met de zaal. Ook vertelt hij dat veel trainers van de spelers wel een team maken, maar ze maken van de ouders geen groep. Zonde vindt hij: ‘Cultuur maken doe je met de spelers, maar juist ook met de ouders.’ Over de ideale verhouding voor belonen en kritiek geeft hij de trainers ook nog een tip mee: ‘Een verhouding van 90 procent belonen en 10 procent opbouwende kritiek is ideaal, dan ontwikkelen kinderen zich het best.’

Structuren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen; op basis van deze vier inzichten vertelde trainersopleider Joyce van Santen over het trainerschap. Ze vroeg de aanwezige vrijwilligers, in zo’n twintig takken van sport, om hun gouden tip te delen met de andere verenigingen. ‘Ieder kind de hand schudden voorafgaand aan een training heeft een positief effect op de band tussen trainer en speler,’ tipte één van de trainers. ‘Hoe vaak steken we onze energie in de kinderen die de regels overtreden?’ vraagt Joyce van Santen aan de zaal. ‘Laten we de kinderen die zich goed gedragen gaan belonen, dan volgen de anderen vanzelf dat goede voorbeeld’.

‘Het is fantastisch om te zien dat vrijwilligers van Rotterdamse verenigingen zich inzetten voor de ontwikkeling en het plezier van Rotterdamse jeugd. Goede trainers zijn essentieel voor een sterke vereniging. Dat 170 vrijwilligers een nóg betere trainer willen worden, zegt iets over de ambitie van de Rotterdamse trainers en coaches’, aldus Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Rotterdam Sportsupport en Tv-Sportplezier en vond plaats bij Rotterdams Vakcollege de Hef.

Op Twitter:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen