Ken of ben jij iemand met een beperking die niet sport of beweegt? ‘Samen voor Goud!’ biedt potentiële breedtesporters een mooie kans om in actie te komen. Deelnemers stellen een sportief doel op en worden gemotiveerd door een paralympische sporter.

Binnen een jaar vijf kilo afvallen? Over twaalf maanden 200 meter in een bepaalde tijd lopen, rennen, rijden of rollen? Deelnemers aan ‘Samen voor Goud!’ gaan een uitdaging aan die past bij hun mogelijkheden. Daarbij worden ze gemotiveerd door iemand die dit jaar óók een uitdaging te wachten staat: een Nederlandse sporter die in de zomer uitkomt tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Voordeel
‘Samen voor Goud!’ is een initiatief van sportkoepel NOC*NSF en lokale partijen, zoals Rotterdam Sport op Maat. ‘Het is bedoeld om nog meer mensen met een beperking hun voordeel te laten doen met sport’, zegt Lars Cornelissen, medewerker Sportparticipatie bij NOC*NSF.

Aanmelden
Hoe werkt het? Cornelissen: ‘Zodra iemand is aangemeld, gaan we op zoek naar een geschikte sport die in de buurt kan worden beoefend. Daarna formuleren we in overleg een doelstelling: wat wil de breedtesporter over een jaar hebben bereikt? Na een jaar wordt gemeten of het doel daadwerkelijk is gehaald. Zo ja, dan heeft de breedtesporter ‘goud’ behaald. Het gaat erom je grenzen te verleggen en voor goud te gaan op je eigen bewegingsniveau.’

In de buurt
Iedere deelnemer gaat aan de slag bij een sportaanbieder in de buurt en wordt daar ook begeleid door vrijwilligers. Hij of zij wordt eveneens gekoppeld aan een paralympische sporter. De paralympiërs zullen de sporters vooral motiveren, bijvoorbeeld door een appje of motivatiefilmpje te sturen. Ook kan de sporter vragen om tips of advies.

Cornelissen: ‘Na de Paralympische Spelen in september ontmoeten de twee elkaar om gezamenlijk te sporten. Het is voor de breedtesporter ook leuk en boeiend om dan te vernemen wat de Paralympiër allemaal heeft meegemaakt in Rio.’

Stuur om jezelf of een ander aan te melden een e-mail naar: samenvoorgoud@nocnsf.nl. Belangrijk: aanmelden is mogelijk tot begin mei.

Gekwalificeerd
Onderstaande sporters uit de regio Rotterdam én sporters die lid zijn van een Rotterdamse vereniging, hebben zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij zullen een breedtesporter begeleiden tijdens ‘Samen voor Goud!’. Het gaat om:

  • Barbara van Bergen (rolstoelbasketbal; woont in Capelle aan den IJssel)
  • Frank de Jong (rolstoelbasketbal; woont in Hellevoetsluis)
  • Lisette Teunissen (aangepast zwemmen: woont in Capelle aan den IJssel)
  • Ronald Hertog (atletiek, Rotterdam Atletiek; woont in Gouda)
  • Melaica Tuinfort (bankdrukken: Rotterdam Atletiek; woont in Rotterdam)
  • Minne de Vos (CP-voetbal; woont in Rotterdam)

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans