Rotterdam Sportsupport en de KNVB hebben binnen het project Rotterdamse aanpak Veilig Voetballen de handen ineen geslagen. Samen organiseerden zij een bijeenkomst over arbitrage bij voetbalvereniging DRL. Tijdens deze avond kwamen verschillende verenigingen uit de Rotterdamse aanpak Veilig Voetbal samen.

Voor voetbalverenigingen is de scheidsrechter een belangrijke schakel tijdens wedstrijden. Ze leiden de wedstrijden, maar zijn door hun beslissingen niet altijd geliefd onder spelers. Hoe kan de vereniging ervoor zorgen dat spelers en trainers goed omgaan met de arbitrage. Hieronder drie tips die kunnen leiden tot een veilig sportklimaat.

Arbitragebeleid

Goed arbitragebeleid bevordert sportiviteit en respect op en rond de velden. Maar wat valt er onder een ‘goed’ arbitragebeleid? In het beleid staan richtlijnen die bijdragen aan een beter imago van de scheidsrechters.

Goed arbitragebeleid zorgt ervoor dat de trainers, spelers, ouders en de scheidsrechter elkaar accepteren en waarderen. Er kunnen in het beleid afspraken gemaakt worden tussen de scheidsrechter en de lijnrechters, zodat deze iedere wedstrijd nageleefd kunnen worden.

‘Goed arbitragebeleid bij verenigingen is bevorderend voor sportiviteit’, volgens Jurjen Nienhuis van de KNVB

Handen schudden

Eén van de pijlers van de Rotterdamse aanpak Veilig Voetballen is het schudden van elkaars handen voor de wedstrijd. De scheidsrechter kan hierin een rol spelen door de (jeugd)spelers elkaar de hand te laten schudden. Alle spelers geven ook de scheidsrechter en lijnrechters een hand. De vereniging kan de scheidsrechters en trainers instrueren dit voor elke wedstrijd te doen. Wil je het handen schudden bij jouw vereniging introduceren? Bekijk dit instructiefilmpje:

Leren van andere verenigingen

Andere verenigingen hebben wellicht al een ‘goed’ arbitragebeleid, bieden trainingen aan voor arbitrage of doen mee met de actie handen schudden. Tijdens deze bijeenkomst hebben de clubs met elkaar gesproken over hun ervaringen, wat ze van elkaar kunnen leren en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen. Ook hebben ze aangegeven waar ze hulp kunnen gebruiken van Rotterdam Sportsupport of de KNVB. De verenigingen vonden het erg leerzaam om met elkaar in gesprek te gaan. Al met al was het een geslaagde avond!

Rotterdamse aanpak Veilig voetballen

De Rotterdamse aanpak Veilig Voetballen helpt Rotterdamse voetbalverenigingen bij het realiseren van een veilig sportklimaat. Het doel van deze aanpak is om door middel van samenwerking een Rotterdams voetbalklimaat te creëren waarin sportiviteit en respect centraal staan.

Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen in het creëren van een Veilig sportklimaat. Meer weten, klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens