Uw vereniging streeft toch ook naar een veilig sportklimaat? Naar een plek vol respect en plezier? Elke Rotterdamse voetbalclub wordt daarom binnenkort uitgenodigd voor een voorlichtingsavond bij Feyenoord, Sparta Rotterdam of SBV Excelsior. U hoort er alles over de ‘Rotterdamse aanpak’. Die kent een aantal maatregelen, zoals algemene omgangsvormen, eenduidige richtlijnen bij wangedrag en vorming en versterking van gedragscommissies.

Sport geeft talloze mensen plezier. Neem bijvoorbeeld de 30.000 amateurvoetbalwedstrijden die wekelijks legio spelers en toeschouwers heerlijke momenten bezorgen. Dat is een groot goed. Des te belangrijker is het die verworvenheid te beschermen. Het overlijden van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen heeft het hele land daar vorig jaar nog eens van doordrongen.

Voor de Rotterdamse sportwethouder Antoinette Laan vormde deze tragedie mede aanleiding de krachten te bundelen in de Maasstad. Zij zegt: ‘Met de Rotterdamse aanpak voor een Veilig Sportklimaat is duidelijk wat gewenst en ongewenst gedrag is, wordt goed gedrag beloond en slecht gedrag bestraft, en werken de betrokken partijen met zijn allen aan dát wat het allerbelangrijkste is op en rond het sportveld: plezier.’

Alle Rotterdamse voetbalverenigingen worden spoedig van harte uitgenodigd later dit jaar kennis te maken met de Rotterdamse aanpak voor een Veilig Sportklimaat. Op woensdag 25 september presenteerde Laan deze al bij SBV Excelsior. Zij dit deed samen met Rotterdam Sportsupport, KNVB, SBV Excelsior, Sparta Rotterdam, Feyenoord en de amateurverenigingen VOC, Alexandria ‘66, XerxesDZB en Spartaan ’20. Bij deze amateurclubs heeft de aanpak al een plek in de organisatie.

Het is essentieel de handen in de Rotterdamse sportwereld ineen te slaan. Alleen zó kan worden gewerkt aan algemene omgangsvormen, eenduidige richtlijnen bij wangedrag, een overleg waarin verenigingen kennis en ervaringen delen en aan de vorming en versterking van gedragscommissies.

Deelnemende clubs die dit soort zaken willen invoeren om een veilig sportklimaat te creëren, worden ondersteund door de initiatiefnemers van de Rotterdamse aanpak. Ze worden ook geholpen te komen tot een benadering die aansluit bij hun specifieke situatie. Verenigingen krijgen bijvoorbeeld borden in de clubkleuren met daarop de algemene omgangsvormen vermeld. De borden kunnen worden opgehangen bij de ingang van het sportpark, in de kantine, de kleedkamers en bij de velden en de dug-out.

Vanzelfsprekend is het niet alleen voor voetbalverenigingen belangrijk een veilig sportklimaat te hebben. Rotterdam Sportsupport heeft tien gouden regels opgesteld waarmee álle sportclubs hun voordeel kunnen doen. Voor ondersteuning kunt u terecht bij onze pedagogisch adviseurs. Verenigingen in Rotterdam-Zuid wenden zich tot Petra van der Kooi via p.vanderkooi@rotterdamsportsupport.nl en clubs aan de andere kant van de Maas kunnen hun licht opsteken bij Ineke Kalkman via i.kalkman@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan