Rotterdam is de eerste Nederlandse stad die nu zo’n jaar een Combinatiefunctionaris inzet om de schaaksport te promoten. Wilfred den Breejen, ook combinatiefunctionaris voetbal en voetbaltrainer in Amsterdam, is al jarenlang fanatiek schaakliefhebber. Als Combinatiefunctionaris Schaken in Rotterdam weet hij jongeren via verschillende manieren te enthousiasmeren voor de sport en daarbij de doorstroom naar diverse schaakverenigingen te stimuleren.

Successen
Het initiatief om als eerste stad een Combinatiefunctionaris Schaken aan te stellen kreeg landelijk veel aandacht. Den Breejen: “Ik werd gebeld door verschillende kranten, radio en tv-zenders. Dat zorgde voor veel gratis promotie van de schaaksport. Maar waar ik nog blijer van word, is dat je verenigingen aan nieuwe leden helpt. Daarnaast heb ik het voor elkaar gekregen dat nu bij meerdere bibliotheken schaakborden liggen en dat vrijwilligers opstaan die het leuk vinden om elke woensdag een uurtje schaakles te geven. Verder zie ik bij de Schoolsportverenigingen nog veel kansen. Dit jaar werd bij drie verenigingen schaakles gegeven, dat moet komend jaar kunnen groeien naar zes of zeven.”

Meer keuze
“Ik sta in contact met negen schaakverenigingen. Die probeer ik op allerlei manieren vooruit te helpen. Bijvoorbeeld met hulp bij evenementen en natuurlijk door schaaktrainingen te geven op scholen, zodat kinderen eerder de stap naar een vereniging zullen maken. In dat laatste zit vooral de kracht van de functie. Doordat er allerlei combinatiefunctionarissen langskomen, krijgen schoolkinderen een beter beeld van welke sporten er allemaal zijn. Als ik naar m’n eigen jeugd kijk, was er maar één sport en dat was voetbal.”

Meerwaarde schaken
Om leerlingen te enthousiasmeren voor de schaaksport trekt Den Breejen met onder meer een goed verhaal, een groot schaakspel en een stapel schaakborden langs scholen. Veel scholen zien de meerwaarde van schaken, omdat allerlei elementen aan de ontwikkeling bijdragen. Den Breejen: “Als je schaakt, moet je nadenken. Geconcentreerd zijn, tot het spel voorbij is. Zodra je bent afgeleid, gaat het vaak fout. Hoe beter je concentratie, hoe beter je dingen ziet. Daarnaast heb je een plan nodig, dus je moet ook strategisch denken. Verder komt er rekenvaardigheid bij kijken, want de stukken hebben verschillende waarden. En niet te vergeten, sociale vaardigheden. Elke schaakpartij begint en eindigt met het schudden van de hand, de strijd vindt plaats op het bord.”

Uitdaging
Net als bij de meeste andere sporten haken rond de middelbare schoolleeftijd veel kinderen af. “De kunst is om jongeren niet alleen te boeien, maar ook te binden. Daar komt meer bij kijken dan alleen het inhoudelijke aspect van het schaakspel. Je moet streetwise zijn, de taal van de jongeren spreken en daar aandacht aan geven. Dat blijft voor elke vereniging een uitdaging.”

Nieuw: stichting Schoolschaak
Eind september 2017 werd stichting Schoolschaak opgericht. Een stichting die ernaar streeft dat elke leerling op school kan schaken. Niet alleen als hobby na schooltijd, maar als volwaardig onderdeel van het lesprogramma. Mark Schalekamp van Schoolschaak: “Schaken maakt kinderen slimmer, waardoor het kan bijdragen aan het verbeteren van de Cito-score. We gaan het lesprogramma dan ook binnenkort op drie Rotterdamse scholen aanbieden.”

Inzet combinatiefunctionaris
Om meer jeugd aan het sporten te krijgen zet Rotterdam Sportsupport in opdracht van de gemeente Rotterdam combinatiefunctionarissen in. Zij organiseren extra sportactiviteiten voor de Rotterdamse jeugd tot 18 jaar en zij versterken de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen.
De combinatiefunctionaris kan de vereniging onder meer ondersteunen bij het verzorgen van clinics, het opzetten en uitvoeren van activiteiten, het enthousiasmeren, werven en behouden van leden en het opstarten van nieuw aanbod en het coördineren van de uitvoering van promotie- en ledenwervingsactiviteiten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.