De Schoolsportvereniging is een begrip in Katendrecht. Neem basisschool De Globetrotter. Van de 199 leerlingen zijn er maar liefst 124 via de SSV aangesloten bij een sportclub. Het merendeel sport tijdens trainingen die in de wijk worden verzorgd door vrijwilligers van de deelnemende verenigingen. Een aantal is ook al actief op de accommodatie van de club zelf. Leerlingen van De Schalm en andere scholen in de buurt van Katendrecht doen ook mee.

Katendrecht was in 2005 de eerste wijk waarin een schoolsportvereniging van start ging. Monique Rikaart, tevens leerkracht lichamelijke oefening bij De Globetrotter, is er vanaf het eerste moment bij betrokken. In de loop der jaren zag ze dat de SSV inspeelde op de behoeften van een steeds grotere groep.

Dichtbij huis

Zij vertelt: ‘Aanvankelijk sloten zich vooral kinderen aan die woonden in het oude Katendrecht. Zij kwamen vaak uit financieel minder draagkrachtige gezinnen. Hun ouders waren daardoor dikwijls niet in staat hen naar een sportvereniging te vervoeren. In Katendrecht zelf heb je geen sportclubs. Later bleek de SSV eveneens belangrijk te zijn voor gezinnen die kwamen wonen in de nieuwe, duurdere woningen. Het gaat vaak om drukbezette tweeverdieners die het fijn vinden dat hun kinderen zelf naar het sporten kunnen wandelen of fietsen en dat zij hen niet hoeven weg te brengen en op te halen.’

Zes sporten

Leerlingen van De Globetrotter, De Schalm en een aantal basisscholen nét buiten Katendrecht kunnen via de Schoolsportvereniging voetballen (Spartaan ‘20), basketballen (Rotterdam Basketbal), judoën (JCR), turnen (ASV-Advendo), aan karate doen (KV Kiryoku) en hockeyen (HC Feijenoord).

Rikaart, lachend: ‘De hele week door zie je kinderen met een hockeystick door de wijk fietsen. Zij sporten bij de vereniging zelf. HC Feijenoord is sinds kort gevestigd aan het begin van de Rosestraat. De andere sporten van onze SSV worden beoefend in de sportzaal van De Globetrotter of buiten, in het Kaappark.’

Rotterdam telt 21 Schoolsportverenigingen. Verantwoordelijk daarvoor zijn basisscholen, sportverenigingen en Rotterdam Sportsupport, dat een coördinerende rol bekleedt.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk