Het aantal Rotterdamse kinderen dat via de Schoolsportvereniging lid is van een sportclub is in 2019 met ruim 15 procent gestegen. In 2018 sportten 1859 basisschoolkinderen bij één van de aangesloten sportaanbieders. In 2019 waren dat er 2194.

Niet alleen steeg het aantal kinderen dat via één van de 24 Schoolsportverenigingen in de wijk sport. Ook het aantal kinderen dat vervolgens doorstroomt naar de hoofdlocatie van de sportclub steeg met maar liefst 20 procent. Zo waren in 2019 in totaal 523 kinderen klaar om naar de hoofdlocatie door te stromen, ten opzichte van 419 een jaar eerder. In totaal bediende de Schoolsportvereniging in 2019 dus 2717 kinderen (inclusief de doorstroom), terwijl dat er in 2018 nog 2278 waren.

Sportaanbod

De stijging is onder meer te danken aan de uitbreiding van het sportaanbod. Op een aantal locaties kunnen kinderen nu uit meer sporten kiezen dan voorheen. De sporten die zijn toegevoegd aan het aanbod zijn bovendien populair bij de jeugd, zoals freerunning, crossfitkids en kickboksen.

Partners

‘De inzet van onze partners maakt het mede mogelijk dat dit project zo succesvol is’, aldus projectleider Maarten Niggebrugge van Rotterdam Sportsupport. ‘Dankzij onze coördinatoren van LekkerFit!, de aangesloten scholen en de (financiële) steun van de gemeente Rotterdam kunnen wij de kinderen en ouders bereiken die zelf (nog) niet goed de weg naar een sportvereniging weten te vinden.’ Zo’n 70 scholen en maar liefst 70 sportaanbieders zijn momenteel bij de Schoolsportvereniging aangesloten.

Schoolsportvereniging

Bij een Schoolsportvereniging komen de sportverenigingen naar de wijk om leerlingen na schooltijd training te geven op of nabij school. De kinderen krijgen les van clubtrainers. Ze kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie. De trainingslocatie blijft in de wijk totdat kinderen er klaar voor zijn om naar de hoofdlocatie van de vereniging te gaan. Vooral in wijken met weinig sportverenigingen of andere sportvoorzieningen is deze aanpak succesvol. De Schoolsportvereniging is een project van Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie