In totaal 2654 Rotterdamse basisschoolkinderen hebben het afgelopen schooljaar dankzij de Schoolsportvereniging bij een sportclub gesport. In totaal 566 van deze jonge sporters zijn doorgestroomd naar de hoofdlocatie van de sportaanbieders.

Het aantal doorstromers is met 566 kinderen hoger dan het vorige schooljaar. Toen stroomden 80 kinderen minder door naar de hoofdlocaties van de sportverenigingen (het totaal aantal leden dat via de Schoolsportvereniging sport is gelijk gebleven). Het mooie resultaat is onder meer te danken aan het sportaanbod en de sportverenigingen. ‘We hadden het afgelopen schooljaar een groter aanbod van sporten ten opzichte van het jaar ervoor en veel verenigingen zetten zich steeds actiever in om de leden aan hun club te binden’, aldus Maarten Niggebrugge, projectleider Schoolsportvereniging bij Rotterdam Sportsupport. ‘Dat is ook de kracht van de Schoolsportvereniging: wij blijven meegaan en inspelen op de ontwikkelingen in Rotterdam op sportgebied. Dat doen we samen met de partners: de scholen én de verenigingen.’

Meerwaarde
Ook de scholen zien de meerwaarde van de Schoolsportvereniging steeds meer in: kinderen blijven structureel sporten en ontwikkelen zich in positieve zin. Bovendien kunnen de onderwijsinstellingen al 13,5 jaar bouwen op de expertise en het brede netwerk van Rotterdam Sportsupport, waardoor de Schoolsportvereniging steeds kan worden doorontwikkeld, maar toch ook een vertrouwd concept blijft.

Bij de Schoolsportvereniging komen de sportverenigingen naar de wijk om leerlingen direct na schooltijd training te geven op of nabij school. De kinderen (groep 2 tot en met 6) krijgen les van clubtrainers, kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie. De trainingslocatie blijft in de wijk totdat de kinderen er klaar voor zijn om door te gaan naar de hoofdlocatie van de vereniging. Vooral in wijken met weinig sportverenigingen of andere sportvoorzieningen is deze aanpak succesvol.

Verenigingen
Momenteel bestaan er 24 Schoolsportverenigingen in Rotterdam. Zo’n 70 scholen en maar liefst 70 sportverenigingen zijn aangesloten. Per Schoolsportvereniging worden gemiddeld vijf sporten aangeboden. De verenigingen promoten hun aanbod vaak zelf. Zo gaf Balrak Sport Consultancy het afgelopen jaar twee proeflessen op school om het kickboksaanbod te promoten in Delfshaven. Maar liefst 15 kinderen schreven zich in voor de trainingen. Nog een voorbeeld: Egelantier Boys sloot zich afgelopen schooljaar aan als sportaanbieder en wist in korte tijd meteen een team met voetballertjes samen te stellen in Carnisse.

Toekomst
Naast het aanboren van een bron met (potentiële) nieuwe leden, is deelname aan een schoolsportvereniging een investering in de toekomst van een vereniging en levert de sportaanbieder een bijdrage aan een samenhorige en leefbare wijk. De samenwerking tussen de school en de sportaanbieder zorgt ervoor dat er ook gestuurd kan worden op gedrag en sociale ontwikkeling.

Schoolsportvereniging
De schoolsportvereniging is een project van Rotterdam Sportsupport dat sportverenigingen en scholen aan elkaar koppelt, zodat kinderen de mogelijkheid hebben om dichtbij huis te sporten. Lees hier meer over het project.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Post – van der Hoek

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent vitale en toekomstbestendige sportverenigingen / verenigingsconsulent Scouting