Het Algemeen Dagblad bericht vandaag dat sportverenigingen in Nederland slechts in geringe mate maatregelen treffen om seksueel misbruik te voorkomen.

Eén op de vijf verenigingen in Nederland heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd, terwijl dit tegenwoordig gratis is aan te vragen om (jeugd)trainers te laten screenen. Ook is slechts 14 procent van de sportverenigingen op de hoogte van de speciaal ingestelde vertrouwenscontactpersonen en een meldpunt voor Seksuele Intimidatie, meldt het AD.

Rotterdam Sportsupport heeft pedagogisch adviseurs in dienst die werken aan de veiligheid en het plezier op de Rotterdamse sportverenigingen. Ook zijn er (landelijke) initiatieven waar Rotterdamse sportverenigingen gebruik van kunnen maken om seksueel misbruik te bij verenigingen te voorkomen. Naast het aanvragen van VOG’s is dit de cursus ‘In veilige handen’.

Clubs die interesse hebben in mogelijkheden om seksueel misbruik te voorkomen óf in andere maatregelen die bijdragen aan een veilig sportklimaat, kunnen contact opnemen met pedagogisch adviseur Ineke Kalkman via 010-2429315 of i.kalkman@rotterdamsportsupport.nl.

Bekijk AD-artikel ‘Kind in de sport blijft vogelvrij’.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Carola Nagy

Carola Nagy

projectmanager Sport als middel / strategisch adviseur