Na ruim twintig succesvolle jaren leek het doek te vallen voor Skateland Rotterdam. Ondanks alle inspanningen lukte het niet meer de eindjes aan elkaar te knopen. Maar met hulp van Rotterdam Sportsupport slaagde Skateland erin de gemeente te overtuigen van de waardevolle sociaal maatschappelijke betekenis die het skatepark heeft voor de omgeving. En dus kan iedereen ook de komende jaren nog gewoon rollen op Rotterdam-Zuid.

Met meer dan 23.000 bezoekers per jaar en een indoor skatepark van 2600 m3 is Skateland Rotterdam één van de blikvangers op Rotterdam-Zuid. Maar het zijn lang niet alleen de skaters en andere urban sporters die de weg naar het skatepark al sinds 1999 weten te vinden. Ook voor de kinderen uit de omliggende wijken is Skateland een belangrijke plek. Een plek waar de afstand tot sport ineens niet meer zo groot is en eventuele verschillen tussen kinderen niet meer tellen.

Niet verloren gaan

Maar aan al dat moois leek in 2020 een eind te komen. In tegenstelling tot alle andere Nederlandse skateparken knoopt Skateland al sinds de oprichting de eindjes aan elkaar zonder subsidie. Door de inzet van heel veel vrijwilligers lukte dat ook lange tijd, totdat het skatepark vorig jaar op omvallen stond. Een noodkreet richting een aantal organisaties, waaronder Rotterdam Sportsupport, volgde in oktober.

“Wij ondersteunen vanuit Sportsupport verenigingen op allerlei manieren”, legt Ron Stieding, verenigingsconsulent organisatie & vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport, uit. “We hadden snel door dat dit een uitzonderlijke situatie was. Skateland kreeg geen subsidie, maar slaagde er toch in een grote maatschappelijke rol in de wijk te spelen. Het is superknap wat zij al die jaren met beperkte middelen gepresteerd hebben. En ze hebben zo’n belangrijke functie in de stad, dat mocht niet verloren gaan.”

Meerwaarde

Stieding en zijn collega’s gingen aan de slag met een projectplan voor de periode 2021-2023. Daarna gingen ze met het plan naar de gemeente, op zoek naar steun. “Geen enkele skatehal in Nederland redt het zonder subsidie. En Skateland trekt niet alleen tienduizenden bezoekers per jaar, maar slaagt er ook in de afstand tot sport voor veel kinderen te verkleinen. Daarom vonden wij het belangrijk dat Skateland behouden zou blijven voor de stad.”

De hulp vanuit Sportsupport wil niet zeggen dat zij alle taken van de sportclub uit handen nemen. “Wij hebben het proces op gang geholpen en af en toe aan de juiste touwtjes getrokken. Maar verder heeft Skateland vooral zelf laten zien waarom ze van meerwaarde zijn. Zij hebben in het plan bijvoorbeeld aangetoond de samenwerking met de wijk te willen en kunnen intensiveren met behulp van een combinatiefunctionaris.”

Veilige plek

“Ze geven je een hengel, maar geen vis.” Zo omschrijft Johan Over de Vest de samenwerking tussen Skateland en Sportsupport. Als interim-bestuurder kwam hij 2,5 jaar geleden binnen bij Skateland en zodoende heeft hij het gehele traject van dichtbij meegemaakt. “Wij hebben de hulpvraag neergelegd en we zijn fantastisch geholpen, maar je moet het vooral ook zelf doen als stichting. Dat is heel fijn, je wil in zo’n situatie ook niet aan het handje worden genomen.”

Vorige maand gaf de gemeente groen licht en daarmee is de nabije toekomst voor Skateland veiliggesteld. Stieding: “Dat laat zien dat ook de gemeente realiseert dat Skateland al jaren goed bezig is in Feijenoord.” Ook Over de Vest is blij. “Wij zijn ook niet zomaar een organisatie. Wij willen niet alleen urban sports op de kaart zetten, maar ook de kinderen in de wijk ondersteunen.”

Maar, wil Over de Vest benadrukken, de financiële steun betekent niet dat de skaters, vrijwilligers en bestuurders nu rustig achterover gaan leunen. “Wij willen de komende jaren verder ontwikkelen. Als skatepark, maar ook als plek op Rotterdam-Zuid waar kinderen en jongeren zich thuis voelen. We zijn geen welzijnsorganisatie, maar willen wel een veilige plek zijn om te sporten. Dat moet ons doel zijn.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging