Het belang van slapen is weer door een nieuw wetenschappelijk onderzoek benadrukt. Slapen helpt sporters namelijk bij het verbeteren van hun lichamelijke prestatie. Het basketbalteam van Stanford University werd gevraagd om gedurende zes weken tien uur per nacht te slapen. Hierdoor verbeterde hun scoorvermogen met 9 procent.

Offer

Volgens onderzoeker Cheri Mah wordt het belang van slapen nog wel eens over het hoofd gezien. “Natuurlijk weten de meeste spelers en trainers dat voldoende (nacht)rust belangrijk is, maar toch is het vaak een van de eerste dingen die wordt opgeofferd.”

De basketbalspelers werden gevraagd om gedurende twee weken eerst hun normale slaappatroon aan te houden. Vervolgens sliepen ze zes weken lang tien uur per nacht. Mocht reistijd de spelers er van weerhouden om tien uur te slapen, dan moesten zij het tekort aan slaap overdag in halen.

Verbetering

De extra slaap leidde tot snellere sprints, gemiddeld 16,2 seconden aan het begin van de studie en 15,5 aan het eind. Daarbij verbeterde het scoorvermogen, verminderde de vermoeidheid en beschreven de spelers een beter uithoudingsvermogen tijdens wedstrijden.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het belang van rust en slaap niet alleen geldt op de dag voor een wedstrijd, maar juist over een langere periode. Volgens Mah is dit niet alleen op topsporters van toepassing, maar ook op amateurs en scholieren die op een hoger niveau sporten.

Slaapschuld

Voorafgaand aan de studie waren veel van de onderzochte atleten slaperig gedurende de dag. Volgens Mah en haar collega’s duidt dit op een slaapschuld als gevolg van een chronisch slaaptekort. Mah: “De basketballers hadden niet in de gaten dat dit hun prestatievermogen negatief kon beïnvloeden.”

Na het onderzoek, naarmate het sportseizoen vorderde en de atleten hun slaapschuld verminderden kwamen ook zij tot de conclusie dat slaap een belangrijke factor is binnen hun sportieve prestaties.

Het basketbalteam van Stanford University werd gevraagd om gedurende zes weken tien uur per nacht te slapen. Hierdoor verbeterde hun scoorvermogen met 9 procent.

Bron: Gezondheidsnet

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën