De jeugdafdeling is voor bijna iedere Rotterdamse sportvereniging van levensbelang, maar veel clubs worstelen met het pedagogisch klimaat op de vereniging. Hoe zorg je ervoor dat de jeugd in deze coronatijd veilig opgroeit op jouw complex? Voetbalvereniging Spartaan’20 zet met hulp van Rotterdam Sportsupport grote stappen in de goede richting.

Door zijn baan in de jeugdzorg is Didi Lopes voor zijn collega-trainers al jarenlang de ideale hulplijn. Is er een vraag in de jeugdafdeling van voetbalvereniging Spartaan’20 over het gedrag van een speler uit een van de ruim vijftig elftallen? Dan is Lopes het pedagogisch aanspreekpunt. “Dat is in de loop der jaren zo ontstaan en is ook logisch met mijn achtergrond. Maar er bleven zoveel vragen komen dat we als club zijn gaan kijken wat we structureel kunnen regelen. Op een gegeven moment was ik constant aan het werk.”

Structurele oplossing

Lopes vertelt het verhaal lachend, maar schakelt direct daarna over naar een serieuzere toon. Binnen de vereniging is het pedagogisch klimaat namelijk al jaren een van de belangrijkste speerpunten. “Met ruim vijftig elftallen kunnen we met vier jeugdcoördinatoren niet meer alles zelf in de gaten houden. En trainers vinden het vaak moeilijk om op het gedrag van hun spelers in te spelen of het gesprek aan te gaan. Ik merk dat zelf ook bij mijn eigen elftal. Die jongens zien mij toch als de trainer die ze meerdere keren per week zien, dus vertellen ze niet alles.”

Didi Lopes (r) is het pedagogisch aanspreekpunt voor de jeugd van Spartaan’20.

Daarom gaat Lopes met zijn collega’s op zoek naar een structurele oplossing. Na gesprekken met Rotterdam Sportsupport sluit de vereniging zich aan bij het programma Pedagoog op de club. Deelname betekent dat er meerdere keren een ‘neutrale’ sportpedagoog op de club is waar ouders en jeugdspelers met vragen terechtkunnen. Daarnaast verzorgen speciale trainersbegeleiders trainingen op de club en komen zij op verzoek van trainers vaker langs.

“Als Sportplusvereniging vonden wij het onze verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk trainers deel te laten nemen. In het begin waren de reacties wat afwachtend en was het af en toe lastig de trainers te overtuigen, maar ruim 85 procent van onze trainers heeft aan het traject deelgenomen. De eerste deelnemers hebben de positiviteit als een olievlek over de vereniging verspreid. Dat is heel mooi om te zien.”

“Trainers vinden het vaak moeilijk om op het gedrag van hun spelers in te spelen of het gesprek aan te gaan. Ik merk dat zelf ook bij mijn eigen elftal. Die jongens zien mij toch als de trainer die ze meerdere keren per week zien, dus vertellen ze niet alles.”

Didi Lopes (Spartaan’20)

Coronafrustraties

Lopes is als coördinator van het programma binnen Spartaan’20 erg blij met de resultaten. “Door de trainingen kunnen onze trainers nu gemakkelijker het gesprek aangaan. De neutrale blik van de sportpedagoog zorgt ervoor dat onaangepast gedrag veel sneller wordt herkend. En door de structuur van het programma kunnen alle jeugdspelers op de juiste manier geholpen worden. Door mijn werk weet ik wat er allemaal mogelijk is, maar als sportvereniging is het soms moeilijk de juiste ingang te vinden. Dat lukt ons nu wel.”

Sinds afgelopen zomer nemen de jeugdteams van Spartaan’20 ook weer deel aan de reguliere competitie en wordt er weer tegen andere verenigingen gevoetbald. Dat zorgt voor een hele andere dimensie op de velden en maakt de aanwezigheid van de ondersteuning nog relevanter, vertelt Lopes. “Er zijn weer ouders op het complex, de spanning van de zaterdag is weer terug en er zijn ook zeker nog wat coronafrustraties. Die combinatie maakt dat wij er nog dichter op moeten zitten.”

Sportplus bestaat tien jaar en dat vieren wij door ambassadeurs van de beweging in het zonnetje te zetten. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze voorlopers in de sport in Rotterdam en het land organiseren en besturen met lef en zijn vanuit hun eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Sportplusverenigingen zetten de toon en worden gezien als belangrijke partners in het sportbeleid.

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf