Maandag en dinsdag zijn in Rotterdam maatschappelijke convenanten ondertekend waarmee maatschappelijke organisaties afspraken maken over hun rol en samenwerking om Rotterdamse jeugd een kansrijke toekomst te bieden. Ook ‘de sport’ heeft deze maatschappelijke convenanten mede ondertekend.

“Sportverenigingen, (jeugd)organisaties en zorginstellingen hebben elkaar veel te bieden”, vertelt wethouder De Jonge (onderwijs, jeugd en zorg). “Sporten is gezond, je maakt er vrienden en het draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Zo kan sport onzekere kinderen helpen om zelfvertrouwen op te bouwen. Ik ben er trots op dat al deze partijen ervoor kiezen om actief met elkaar samen te werken en gebruik te maken van elkaars kracht om jonge Rotterdammers kansrijk, veilig en gezond op te laten groeien. Zo maken zij met elkaar het verschil.”

Samenwerking

Maandag 26 januari ondertekenden wethouder Hugo de Jonge en de verschillende wijkpartners uit Prins Alexander het maatschappelijk convenant zorg & welzijn en de samenwerkingsovereenkomst met sportverenigingen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst die als doel had professionals en vrijwilligers van verschillende werkvelden te inspireren en motiveren voor een succesvolle samenwerking. Het gaat daarbij om jeugd, zorg, welzijn, sport en eigen kracht in de buurt. Op dinsdag 27 januari ondertekenden wethouder De Jonge en verschillende wijkpartners de ‘maatschappelijke convenanten jeugd’ voor de andere Rotterdamse gebieden. Ook van deze convenanten maakt sport onderdeel uit.

Belangrijke doorbraak

“De plaats van sport in de maatschappelijke convenanten voelt als een belangrijke doorbraak voor de sport”, zegt Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport. “Sportverenigingen willen en kunnen steeds meer hun verantwoordelijk nemen in sociale uitdagingen in Rotterdamse wijken. Verenigingen laten zien een waardevolle rol te kunnen spelen om mensen te activeren, gezonder te maken en bij elkaar te brengen. Sportverenigingen en maatschappelijke wijkpartners kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze samenwerking de komende jaren verder uit te bouwen. De convenanten tonen dat de ambities van beide kanten groot zijn.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach