Een etalage vol sporten en beweegvormen voor Rotterdammers met een beperking. De Sport op Maat week is weer in volle gang!

Voor iedere Rotterdammer zijn er geschikte sporten of beweegvormen. Ook als hij een beperking heeft. Tijdens de Sport op Maat week, van zondag 17 tot en met 24 september, wordt de schijnwerper gericht op een flink deel van het rijke aanbod in de stad.

Drieluik september
Mensen met een beperking, hun familieleden en professionals uit de omgeving kunnen kennismaken met de meest uiteenlopende activiteiten. Een andere doelgroep – bestuurders en andere vrijwilligers van sportverenigingen – kreeg eerder deze maand al de kans zich door deskundigen te laten informeren over aangepast sportaanbod. Hieronder lees je over het drieluik in september. De Sport op Maat week is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat Zuiderpark, gemeente Rotterdam en de Dirk Kuyt Foundation.

Sport op Maat dag
Ontdek welke sport bij jou past! Dat is het motto tijdens de Sport op Maat dag, op zondag 24 september. Op twee plekken in de stad kan iedereen vele smaken proeven op het vlak van aangepast sporten: Sportplaza Zuiderpark in Rotterdam-Zuid en het Henegouwerplein en het nabijgelegen Recreatiecentrum Oostervant (binnensporten) aan de andere kant van de Maas.

Bovendien kunnen bezoekers zich over praktische zaken laten bijpraten op de Informatiemarkt. Welke vervoersmogelijkheden zijn er bijvoorbeeld voor mensen met een beperking? De programma’s duren van 12.00 tot 16.00 uur. Relaties van Rotterdam Sportsupport kunnen vanzelfsprekend ook een kijkje nemen.

Van bowlen tot basketbal
Op Sportplaza Zuiderpark kunnen bezoekers meedoen aan onder meer judo, hockey, handbal, wheelchair rugby, special dance en handbikes / wielrennen. Op het Henegouwerplein en in Recreatiecentrum Oostervant is het mogelijk kennis te maken met bijvoorbeeld basketbal, goalbal, zwemmen, bowlen, tafeltennis en salsa. Sportverenigingen en andere sport- en beweegaanbieders zorgen ervoor dat deelnemers op een plezierige en verantwoorde manier in actie komen.

Sportdag voor het speciaal onderwijs
300 leerlingen uit het speciaal onderwijs doen op donderdag 21 september mee aan de Scholensportdag op het Sportplaza Zuiderpark. Voor hen is een mix van spectaculaire sportclinics gemaakt. Scholieren kunnen bijvoorbeeld meedoen aan BMX, aikido, honkbal, tennis, circus en freerunning. Het ochtendprogramma duurt van 9.30 tot 11.30 uur, het middagprogramma van 12.00 tot 14.00 uur. Deze sportdag wordt georganiseerd door Thuis op Straat Zuiderpark. Als relatie van Rotterdam Sportsupport ben je van harte welkom.

Rotterdams Sportcongres
Hoe kan iedereen meedoen? Tijdens het Sportcongres op maandag 11 september stond het thema integratie centraal. Bestuurs- en andere kaderleden konden bijvoorbeeld vernemen hoe je ouders betrekt bij een nieuwe sporttak voor mensen met een beperking. Maar ook: hoe werf en behoud je vrijwilligers? Trainers en leden van technische commissies kregen onder meer tips over de stappen op weg naar aangepast sportaanbod, over omgang met leden die lastig gedrag vertonen en over manieren om eerste hulp te bieden bij sportongelukken.

Oók nuttig: de bezoekers konden informatie inwinnen bij kraampjes. Wat is bijvoorbeeld het nut van Verklaringen Omtrent Gedrag? En hoe vraag je die aan?

Het Sportcongres was gericht op vrijwilligers van sportverenigingen, maar relaties van Rotterdam Sportsupport waren ook van de partij.

Hier vind je alle informatie over de Sport op Maat week.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emily Valks

pedagogisch adviseur/wijkcoördinator Schoolsportvereniging
Emily Valks