Rotterdam staat van 17 tot en met 24 september in het teken van sport en beweging voor mensen met een beperking. Lees alles over de Sport op Maat week!

Wat is de overeenkomst tussen (potentiële) sporters met een beperking, hun familieleden en eventuele begeleiders of leerkrachten? En wat hebben die op hun beurt gemeen met trainers en bestuurders van sportverenigingen? Het antwoord: al deze groepen – én vele andere – kunnen hun voordeel doen met de Sport op Maat week. Een week die zowel ontzettend leuk als erg nuttig is.

Kennismaken met sport en beweging
Van zondag 17 tot en met zondag 24 september krijgen mensen met een beperking, familieleden, kennissen en professionals uit hun omgeving de mogelijkheid kennis te maken met de meest uiteenlopende sport- en beweegvormen. In dezelfde maand hebben bestuurders en vrijwilligers de kans meer te weten te komen over bijvoorbeeld organisatie of verbetering van aangepast sportaanbod.

Clinics en demonstraties
Er is in Rotterdam altijd een sport die bij je past! Wie dat nog niet wist, zal overtuigd zijn na de Sport op Maat week. Sportaanbieders schotelen belangstellenden tientallen clinics en demonstraties voor die zijn toegespitst op mensen met een beperking. Zo doen op donderdag 21 september op Sportplaza Zuiderpark 400 leerlingen uit het speciaal onderwijs mee aan de  Scholensportdag, georganiseerd door Thuis op Straat Zuiderpark. Ben jij werkzaam binnen een school voor speciaal onderwijs? Meld dan leerlingen en jezelf hier aan.

Iets passends vinden
Op zondag 24 september is iedereen van harte welkom tijdens het – gratis! – Sport op Maat event. Of het nu gaat om sport- en beweegvormen voor bijvoorbeeld kinderen met een autistische stoornis, volwassenen met een dwarslaesie, senioren met een hartaandoening of mensen met een visuele beperking: grote kans dat de belangstellende in het grote aanbod precies dátgene vindt wat helemaal bij hem past! De organisatie streeft naar minstens één geschikte sport- of beweegvorm voor iedere bezoeker. Een greep uit het rijke aanbod: honkbal, aikido, kickboksen, rolstoelbasketbal, golf en tafeltennis.

Het event wordt georganiseerd in twee delen van de stad: Sportplaza Zuiderpark in Rotterdam-Zuid en het Henegouwerplein en het nabijgelegen Recreatiecentrum Oostervant (binnensporten) aan de andere kant van de Maas. Belangrijk: iedereen, dus ook bijvoorbeeld kinderen uit de omgeving, kan meedoen aan activiteiten. Niet voor niets is ‘integratie’ het thema van de Sport op Maat week.

Voorlichting over praktische zaken
Het Sport op Maat event biedt de bezoeker niet alleen activiteiten. Je kunt je bij informatie-stands ook laten bijpraten over praktische zaken rondom aangepast sporten. Hoe zit het bijvoorbeeld met eventuele tegemoetkoming in de kosten voor een lidmaatschap of aanschaf van sportattributen?

Oók handig: de aanwezigheid van sportconsulenten van MEE Rotterdam. Zij kennen het volledige Rotterdamse sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking en kunnen geïnteresseerden begeleiden op weg naar een partij. Op beide locaties duurt de dag in elk geval van twaalf uur tot vier uur.

Aanmelden verenigingen
De Sport op Maat week is alleen mogelijk dankzij de inzet en aanwezigheid van vele sport- en beweegaanbieders uit de stad. De organisatie is hen dan ook dankbaar. Wil jij in september tonen wat jouw vereniging te bieden heeft voor mensen met een beperking? Wil jij de aangepast sporten-tak van de club in het spotlicht plaatsen en leden werven? Meld je dan hier aan. Aan het programma zijn geen kosten verbonden.

Werk jij met mensen met een beperking? Wil jij met jouw leerlingen/bewoners/cliënten graag een bezoek brengen aan het Sport op Maat event en heb je vragen? Bijvoorbeeld over welke sport er bij iemand past of over mogelijke aanvullende begeleiding in de buurt? De organisatie helpt je graag eventuele drempels weg te nemen, zodat jullie een leuke dag kunnen beleven, maar ook worden geholpen bij het vinden van een passende beweegactiviteit. Stel je vraag hier of hier.

Initiatiefnemers
De Sport op Maat week is een initiatief van de Dirk Kuyt Foundation, Thuis op Straat Zuiderpark en Rotterdam Sport op Maat. De week wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, Koninklijke Visio (expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen) en Sportief Capelle. Thuis op Straat Zuiderpark zorgt voor het sociaal beheer en programma op Sportplaza Zuiderpark. De organisatie streeft ernaar dat de accommodatie beschikbaar is voor zoveel mogelijk personen en levert daarom een bijdrage aan de Sport op Maat week.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal