In 2015 begint de gemeente met de aanleg van de Sportcampus op Varkenoord en in 2018 met het opknappen van Park de Twee Heuvels. Donderdagavond 28 november heeft de gemeenteraad besloten hiervoor € 61 miljoen beschikbaar te stellen. De Sportcampus en Park de Twee Heuvels worden samen hét sporthart van Rotterdam. Ruim 3000 extra sporters kunnen er terecht. 

Varkenoord wordt een sportcomplex met plaats voor allerlei sporten. Voor voetbal, atletiek, maar mogelijk ook voor verdedigingssporten, dans en bijvoorbeeld cricket of hockey. Een uitbreiding en verrijking van het magere sportaanbod in Rotterdam-Zuid.

Sportwethouder Antoinette Laan: “Ik ben enorm blij met dit besluit, vooral voor de verenigingen die nu op Varkenoord zitten. Zij wachten al zo lang op duidelijkheid. Het is de hoogste tijd dat het sportcomplex wordt opgeknapt. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel inwoners van Rotterdam én daarbuiten straks komen genieten van fantastische sportvoorzieningen en een prachtig park in Rotterdam-Zuid!”

Clubverzamelgebouw

In 2015 start de gemeente met de aanleg van de multifunctionele velden, zodat daar in de loop van 2016 op gespeeld kan worden. In 2017 is het clubverzamelgebouw klaar. Dan is er plaats voor twee sterke voetbalverenigingen. DHZ, Lombardijen en Maasstad-Tediro hebben fusieplannen en Overmaas blijft zelfstandig bestaan. Voor Besiktas wordt een andere locatie gezocht. Hockeyclub Feijenoord heeft al aangegeven interesse te hebben om zich vanaf 2019 ook op de Sportcampus te vestigen. Ook atletiek wordt belangrijk op de Sportcampus. Er komt een 8-baans kunststof atletiekbaan en een centrum voor indooratletiek dat ook voor andere sporten gebruikt kan worden, zoals verdedigingssporten en dans.

Op de Sportcampus komen topsport en amateursport samen. In Park de Twee Heuvels is ruimte om op eigen gelegenheid te sporten en te recreëren. Er worden nieuwe paden aangelegd voor fietsen, wandelen, skaten en hardlopen. De waterafvoer wordt verbeterd en de entrees van het park worden mooier gemaakt. Het gebied wordt daarmee weer levendig en een stuk aantrekkelijker om in te wonen, werken, sporten en recreëren.

Schuifoperatie

In het gebied moet een hele schuifoperatie van velden op gang komen. Aan de Stichting Feyenoord (het betaald voetbal, de jeugdopleiding en de amateurs) worden vervangende velden aangeboden. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om nieuwe faciliteiten aan te leggen en is er zelfs nog ruimte om eventueel een nieuw stadion op Varkenoord te realiseren.

In de verdere toekomst (2020-2035) moeten onderwijsvoorzieningen, een dubbele sporthal, (studenten)huisvesting, commerciële sportvoorzieningen, op sport gerichte kantoren en horeca een plaats in het gebied krijgen. De ontwikkeling van de Sportcampus en het opknappen van het park moet andere partijen verleiden om in deze fase te investeren.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martine Willemse

Martine Willemse

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen