Bron: Sport FM

Sportverenigingen hebben het recht om leden en/of hun ouders te verplichten vrijwilligerswerk voor de club te doen. Tevens mogen ze weigeraars een boete opleggen. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door middel van een brief aan de Kamer laten weten.

Volgens de minister zijn verenigingen vrij te kiezen op welke manier zij hun leden inzetten bij activiteiten. Daarnaast is het wettelijk niet verboden boetes op te leggen aan weigeraars.

Dwingender karakter

Schippers laat weten dat er tal van voorbeelden zijn van sportverenigingen die hun leden en/of hun ouders verplicht vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bardiensten, laten doen. “Deze activiteiten werden vroeger door de leden spontaan opgepakt. Nu wordt de behoefte gevoeld hier een dwingender karakter aan te geven. Het blijft daardoor voor verenigingen mogelijk om de contributie laag te houden”, schrijft ze in haar brief aan de Kamer.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maurits Morsink

Maurits Morsink

verenigingsconsulent organisatie