Bron: NOS

De Belastingdienst houdt dit jaar voor het eerst voorlichtingsavonden, speciaal voor sportverenigingen. Die hebben namelijk te weinig kennis van belastingzaken. En dat kan een duur grapje worden, want sommige clubs kregen naheffingen van de belastingdienst van tienduizenden euro’s.

Zo’n avondje voorlichting over de vrijwilligersregeling en kantineopbrengsten is dus best wel nuttig, zegt een vrijwilliger in Eindhoven: “Het is toch belangrijk om te weten hoe het werkt. Wij als vrijwilligers weten dat niet. Het verandert steeds, dus je moet op de hoogte blijven.

Vereniging is bedrijf

De avonden worden georganiseerd in samenwerking met onder meer NOC*NSF. Afgelopen weken hebben zeker 750 sportclubs zo’n avond bezocht.

“De Belastingdienst ziet een sportvereniging toch gewoon als een bedrijf”, zegt de woordvoerder van NOC*NSF. “Dat betekent dat de penningmeester – die misschien in het dagelijks leven helemaal niet gewend is met fiscale zaken om te gaan – daar nu mee geconfronteerd wordt.”

Kantine-opbrengst

“De meeste vragen gingen over de vrijwilligersregeling. Wat mag ik een trainer, speler of bestuurslid jaarlijks vergoeden?”, zegt Rens Snoeijen van de Belastingdienst. Maar er waren ook vragen over bijvoorbeeld de opbrengst van de kantine en afdracht van omzetbelasting.

Het NOC*NSF denkt dat er de afgelopen jaren enkele tientallen clubs grote naheffingen hebben gekregen. De organisatoren vinden de voorlichtingsavond een groot succes. De kans is dus groot dat de bijeenkomsten een vervolg krijgen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach