Hoe zorg je ervoor dat jouw sportvereniging of scoutinggroep een plek is waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond, beperking of identiteit? Maandag 21 oktober stond tijdens het Sportcongres ‘Gastvrijheid op de club’, georganiseerd door Rotterdam Sportsupport, juist deze vraag centraal. In het clubhuis van RC & VV VOC kwamen zo’n 130 bezoekers van circa vijftig Rotterdamse sportverenigingen en scoutinggroepen samen om te praten over het creëren van een inclusieve en gastvrije omgeving voor iedereen binnen een vereniging, waaronder mensen met een beperking, statushouders en LHBTIQ+-leden.
Gert-Jan Lammens opende de avond. De directeur van Rotterdam Sportsupport sprak zijn waardering uit over de ongekende inzet van sportverenigingen en scoutinggroepen in Rotterdam en ging ook in op het thema van de avond. “Gastvrijheid gaat niet alleen over je welkom voelen maar ook over je gehoord en gezien voelen. Sportverenigingen zijn daarin heel belangrijk,” zei hij. Ook bedankte Lammens de bestuurders voor het vertrouwen in Rotterdam Sportsupport, ondanks de vele uitdagingen die op ze afkomen. “Jullie verdienen onze steun en die van het stadsbestuur. We blijven ons maximaal inspannen voor de vitaliteit en toekomstbestendigheid van sportverenigingen en scoutinggroepen. Jullie zijn altijd welkom en worden gehoord!”
Gelijkwaardigheid
De dagvoorzitter van de avond was Anouk Meeter, gebiedsconsulent van de gebieden Feijenoord, Delfshaven en Centrum bij Rotterdam Sportsupport. Zij leidde het panelgesprek tussen Joy Ogenero (statushouder), Roelien Bennink (RSV Trekvogels), Carlo Duister (Omnisportvereniging De Pont) en Paul van Dorst (Roze Kameraden).
Duister, zelf goalballtrainer, stelde dat sporters met een visuele beperking veel begeleiding nodig hebben. “Dat besef is er nu nog niet altijd. Welke zaal of hal moet ik inlopen bijvoorbeeld? Het is belangrijk dat andere mensen binnen de vereniging dat ook inzien. Wat sportverenigingen en scoutinggroepen kunnen doen om gastvrij(er) te zijn? Gelijkwaardigheid bieden en geen onderscheid maken tussen leden; dat gevoel moet je als vereniging uitstralen.”
Toolkit
Van Dorst presenteerde een door Roze Kamerden ontwikkelde toolkit voor voetbalverenigingen. In deze digitale map staan oefeningen en tips die helpen om de club én het team nog gezelliger te maken. De toolkit kan ook bij andere sportverenigingen dan voetbal gebruikt worden. René van Ierschot, voorzitter van gastheer RC & VV VOC, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Verenigingen en scoutinggroepen kunnen deze toolkit aanvragen door een e-mail te sturen naar info@rozekameraden.nl.
“Als je niet jezelf kan zijn op een sportvereniging, kan je niet presteren zoals je wilt. Het heeft voor mij lang geduurd om uit de kast te komen,” sprak Van Dorst. Zijn boodschap aan de aanwezige bestuurders: “Luister naar de signalen die je hoort en ziet bij leden en vrijwilligers en zorg dat er een cultuur is waarbinnen iedereen zichzelf kan zijn. En als je aandacht vraagt voor een bepaald thema, bijvoorbeeld discriminatie en racisme in de sport, leg dan ook uit waarom je dat belangrijk vindt. Op die manier kan je je leden opvoeden.”
‘Uitdagingen aanpakken’
Meeter sprak ook met Marieke Klösters, directeur Sport, Onderwijs en Cultuur van de gemeente Rotterdam. Klösters benadrukte hoe belangrijk het is dat sportverenigingen en scoutinggroepen gastvrij zijn, en wat de meerwaarde is als Rotterdammers zich aansluiten bij een sportvereniging. Ze legde uit dat Rotterdamse verenigingen een sterke historie hebben van openheid en inclusiviteit. “Ondanks uitdagingen zoals huurstijgingen en betaald parkeren, zit het in het DNA van verenigingen om deze obstakels te overwinnen en tegelijkertijd een gastvrije omgeving te blijven bieden,” aldus Klösters.
De energizer van de avond kwam van William Appelman, specialist in het opvoeren van Haka’s, de beroemde Nieuw-Zeelandse strijddans. Appelman draagt zijn passie voor de Maori cultuur graag over door de Haka als groep voor te bereiden en uit te voeren. Bij het Sportcongres voerde hij een speciale verenigd sporten en bewegen-Haka op. Oerkreten galmden door het clubhuis van RC & VV VOC. Deze Haka zorgde voor een levendige, energieke en vrolijke sfeer voor het vervolg van de avond.
Informatiemarkt
Na het plenaire gedeelte konden de aanwezigen naar informatiemarkt. Hier konden ze in gesprek konden met expertconsulenten van Rotterdam Sportsupport over diverse thema’s die gerelateerd zijn aan gastvrijheid, zoals onder meer communicatie, fysieke en sociale toegankelijkheid en hoe je specifieke doelgroepen (beter) bij je vereniging kunt betrekken.
De avond werd afgesloten met een netwerkborrel waar ervaringen werden gedeeld en tot in de kleine uurtjes werd nagepraat. Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond, die door de bezoekers beoordeeld werd met een 8,0. We danken RC & VV VOC voor de gastvrijheid. Een karaktereigenschap die deze vereniging onder andere zichtbaar uitdraagt op metersgrote banners waarop alle bezoekers van hun accommodatie worden welkom geheten. En daarmee bij uitstek een mooie locatie voor dit sportcongres!
Contact
Heb je naar aanleiding van het Sportcongres nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!