Op welke manier kan Rotterdam Sportsupport studenten- en reguliere sportverenigingen faciliteren zodat de doorstroom van leden van studentensportverenigingen naar reguliere sportverenigingen wordt bevorderd? Met deze onderzoeksvraag ging Joran Berkhout, student aan de Haagse Hogeschool, het afgelopen jaar aan de slag om knelpunten, kansen en behoeften voor sportverenigingen inzichtelijk te maken. De resultaten gebruikt Rotterdam Sportsupport om de dienstverlening richting verenigingen te verbeteren.

Daan Baecke is de gebiedsconsulent van Rotterdam Sportsupport in Kralingen-Crooswijk. In deze rol is hij het eerste aanspreekpunt voor de 26 studentensportverenigingen. “We werken goed samen met de moederorganisatie van die studentensportverenigingen; Erasmus Sport,” zegt Baecke. “Uit de gesprekken die ik heb met de bestuurders van Erasmus Sport en reguliere verenigingen blijkt regelmatig weinig of nog geen sprake van verbinding of aansluiting tussen die verenigingen. Mijn aanname was dat hier nog veel te winnen was. Die aanname wilden we toetsen met dit onderzoek.”   
       Kijkend naar de leeftijden 20 tot 35 jaar is er sprake van een breuklijn tussen twee levensfases, stelt Baecke. “Namelijk; van een student naar YUP (Young Urban Professional). Dat wil zeggen dat er in de overgang van studerend naar werkend een hoop in het leven van deze mensen verandert. Denk hierbij aan beschikbare vrije tijd, woonplek, inkomen, gezinssituatie, persoonlijke interesses, etc. Dit kan ervoor zorgen dat mensen stoppen met sporten bij de vereniging. Het is voor verenigingen dan ook van groot belang om op deze veranderende behoefte te kunnen inspelen. Voor Rotterdam Sportsupport is het juist daarom interessant om te onderzoeken hoe verenigingen hier op zijn ingericht.”  

Het onderzoek

Voor het onderzoek interviewde Berkhout 15 bestuurders van zowel studentensportverengingen als reguliere sportverenigingen. Om de wensen en behoeften van studenten inzichtelijk te maken, is daarnaast onder 100 (oud-)leden van studentensportverenigingen een vragenlijst afgenomen. Een greep uit de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

  • Ruim vijftig procent van de respondenten geeft aan na zijn of haar studententijd te willen doorstromen naar een reguliere sportvereniging. Daarnaast is 13,9% van de studenten al lid van een reguliere sportvereniging en wil dat ook na de studententijd nog blijven;
  • Op de vraag wat voor de respondenten wel en niet belangrijk is binnen een sportvereniging ervaart 98,6% de sfeer als belangrijk, waar van ruim tachtig procent dit zelfs zeer belangrijk vond. Bij het definiëren van de sfeer werden termen als gezelligheid, clubactiviteiten en de samenhang met leeftijdsgenoten veelvuldig genoemd;
  • De verschillen in verenigingscultuur zijn volgens studentenbesturen het grootste probleem dat de doorstroom zou belemmeren. Deze verschillen werden getypeerd door het verschil in levensstijl, waardoor de behoeften voor sport- of clubactiviteiten uiteen kunnen lopen.

Wil je meer over de uitkomsten weten? Neem dan contact op met Daan Baecke (zie contactgegevens onderaan de pagina).

De uitkomsten van het onderzoek maken de relatie tussen beide soorten sportverenigingen inzichtelijk. Op basis van het onderzoek ziet Rotterdam Sportsupport kansen om doorstroom van leden van studentensportverenigingen naar reguliere sportverenigingen te verbeteren. Baecke: “Wij kunnen een verbindende rol spelen zodat studentensport- en reguliere sportverenigingen beter aan elkaars wensen en behoeften voldoen. Hopelijk komt dit de vitaliteit en toekomstbestendigheid van beide soorten verenigingen ten goede en zorgt het voor een hogere sportparticipatie in Rotterdam. Verenigingen die hierbij ondersteuning willen, kunnen contact met ons opnemen.”

Contact

Wil je meer weten over het onderzoek, heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je in contact komen met een studentenvereniging uit jouw sporttak? Neem dan contact op met Daan Baecke, gebiedsconsulent in Kralingen-Crooswijk en Noord. Hij is bereikbaar via d.baecke@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 16 68 54 33. We helpen je graag verder!

Daan Baecke

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie