Bron: NOC*NSF (Foto: Getty Images/Mark Cunningham)

Sportkantines in Nederland zijn druk bezig met de wetgeving Allergenen. Vanaf 13 december zijn sportkantines verplicht allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. De wetgeving allergenen geldt voor alle bedrijven die werken met levensmiddelen. De belangrijkste verandering is de allergeneninformatie bij niet-voorverpakte (onverpakte) producten. Wat betekent deze wet voor sportkantines?

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie reageren overgevoelig na het eten van producten met daarin allergenen waar ze allergisch voor zijn. Om welke allergenen gaat het? Van 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in de onverpakte producten die in jouw sportkantine worden verkocht: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Wat betekent de nieuwe allergenenwet concreet voor de sportkantine?

Voor sportkantines die alleen voorverpakte producten (repen chocola en verpakte frisdrank) verstrekken verandert niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking. Verstrek je onverpakte producten, zoals tosti’s of frituur, dan heeft de wet gevolgen. Volgens de nieuwe wet zijn ook sportverenigingen met een sportkantine verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zo kunnen allergische consumenten een keuze maken. Volgens de wet heb je twee mogelijkheden: je kunt ervoor kiezen om schriftelijk of (elektronisch) informatie te verstrekken, bijvoorbeeld via een allergenenlijst bij jouw menukaart. Of je kiest voor mondelinge informatie als jouw gasten hierom vragen.

Om je hierbij te helpen heeft NOC*NSF een lijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in sportkantines waar mogelijk allergenen in zitten. Wij raden je aan deze lijst aan te vullen met eventueel ontbrekende producten die je verkoopt. Vervolgens kun je, op basis van verpakkingen en/of etiketten die op de ontvangen (tussen)producten staan vermeld, de lijst aanvullen met aanwezige allergenen. Je kunt dit overzicht op een zichtbare plek in de keuken of achter de bar ophangen, waar de medewerkers achter de bar en/of in de keuken op terug kunnen vallen voor hun informatie.. Op jouw prijzenlijst achter de bar kun je dan volstaan met het toevoegen van de zinnen:

‘’Heeft u een allergie? Meld het ons.’’

Wanneer jouw barvrijwilligers vragen krijgen over allergie dan kunnen zij deze informatie op de lijst delen met de gast en bij verpakte producten verwijzen naar het etiket. Het is ook mogelijk om deze lijst aan de prijzenlijst toe te voegen op een manier dat deze leesbaar is voor de gast.

Sportkantines die andere of extra onverpakte producten aanbieden dienen zelf na te gaan of deze producten allergenen bevatten en kunnen deze dan toevoegen aan de lijst.

Bovenstaand bericht en bijlage is afgestemd met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

contentspecialist