Honk- en Softbalvereniging Saints ontwikkelde zich de afgelopen tijd tot een sociaal-maatschappelijke partner in de Rotterdamse wijk Hillegersberg-Schiebroek door met haar sport en sportvereniging meer te gaan betekenen voor wijkbewoners. De club heeft met die reden naast het reguliere honk- en softbal onder andere ook sportaanbod voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, het zogenaamde G-honkbal. Door kinderen al op jonge leeftijd met sport in aanraking te brengen ontstaat een gezonde basis, hiervoor introduceerde de vereniging beeball voor kinderen vanaf 4 jaar. Daarnaast organiseert de club bean bag baseball; een honkbalvariant om ouderen langer fit en sociaal actief te houden. Voor haar maatschappelijke inzet krijgt HSV Saints op 29 oktober officieel de Sportplusstatus uitgereikt.

Het Sportplusprogramma komt voort uit het gemeentelijke Uitvoeringsprogramma Sport. Met dit programma vertalen de Sportplusverenigingen hun ‘plus’ in de vorm van inzet op maatschappelijke terreinen als onderwijs, gezondheid, veiligheid, werk/re-integratie en participatie.

Saints Bean Bag Baseball toernooi

Op 29 oktober is niet alleen de officiële Sportplusaftrap. Die dag vindt ook het eerste Saints Bean Bag Baseball toernooi plaats op het veld van HSV Saints. Bewoners van verschillende verzorgingshuizen uit Rotterdam gaan die dag de strijd met elkaar aan. Bean bag baseball wordt gespeeld door twee teams van minimaal zes personen en is geïnspireerd op het reguliere honkbal. De spelers werpen een pittenzak richting een speelbord met 10 gaten. Het gat waar de pittenzak doorheen valt vertegenwoordigt een waarde (honkslag, homerun, uit, etc.). De stoelen rondom het bord fungeren als honken. De spelers op leeftijd lopen, nadat ze hebben gegooid, naar het betreffende honk.

HSV Saints heeft het afgelopen jaar een tiental demonstraties verzorgd in verzorgingshuizen door heel Rotterdam. Zowel Laurens, Aafje, Careyn als Humanitas hebben al deelnemende locaties. Na de demonstratie door vrijwilligers van HSV Saints wordt deze beweegactiviteit vaak direct opgenomen als wekelijkse activiteit voor de ouderen. Het eens in de zoveel tijd spelen van een toernooi bij de vereniging geeft een extra dimensie. Inmiddels zijn er t/m half september dit jaar 134 ouderen bereikt met bean bag baseball. De vereniging is voornemens om bean bag baseball, bij interesse van oudere wijkbewoners, ook op de eigen locatie aan Voorhout 80 aan te gaan bieden.

Kijk voor meer informatie over HSV Saints en bean bag baseball op www.hsv-saints.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jolanda de Vries

Jolanda de Vries

Communicatieadviseur