In totaal 24 sport-, beweeg- en cultuuraanbieders in Rotterdam-Overschie, Hillegersberg-Schiebroek en Prins-Alexander hebben zich aangesloten bij de ‘Sportstempelkaart’. Doel van deze pilot: basisschoolkinderen (4-12 jaar) met een afstand tot sport en bewegen in contact brengen met aanbieders in hun buurt en ze structureel in beweging brengen.

Veel kinderen (en de ouders) weten (nog) niet de weg naar de sportclub te vinden. Dit kan met financiële of gezondheidsredenen te maken hebben of bijvoorbeeld met een taalbarrière. Om deze kinderen in contact te brengen met sport- en beweegaanbieders is in drie Rotterdamse gebieden de pilot ‘Sportstempelkaart’ gestart. Deze strippenkaart wordt gericht aan basisschoolkinderen uitgedeeld door intermediairs, veelal professionals uit onderwijs, zorg en welzijn. Hiermee kan het kind een sport uitzoeken, een of twee proeflessen volgen en kennismaken met de desbetreffende sportaanbieder. Deze proeflessen worden met het kind besproken en geëvalueerd, waarbij wordt gestreefd naar duurzaam sporten.


Proeftrainen

Binnen deze pilot werken Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam samen met onderwijs-, zorg- en welzijnspartijen en verschillende sportaanbieders in de gebieden. De betrokken sportverenigingen maken het mogelijk dat deze kinderen twee keer kunnen proeftrainen en zij daarna kunnen doorstromen naar de reguliere trainingen. Om dit proces te bevorderen worden de aanbieders door Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam begeleid. Zo krijgen ze informatie over hoe je zorgt voor een ‘warm welkom’ en de mogelijkheden om via Jeugdfonds Sport te blijven sporten bij financiële drempels.


De aanbieders

De sport- en beweegaanbieders waaruit kinderen met de stempelkaart kunnen kiezen zijn:

Hillegersberg-Schiebroek:
Korfbal (ckv N.I.O.), rugby (Rotterdamse Rugby Club), honkbal/softbal (HSV Saints), handbal (RHV De Meeuwen), judo/karate (Kimaita), theater (School4Stars), dans (La Barre) en zang (JaJa).

Overschie:
Freerunning (United Elements), voetbal (rcsv Zestienhoven), tennis (tc Overdeschie), judo (Judo010), scouting (van Speijk), capoeira (Berimbau de Ouro), wielrennen (RWC-Ahoy) en skeeleren/schaatsen (SV Rotterdam).

Prins-Alexander:
Volleybal (Fusion Rotterdam), dans (DPFC & DPFC Nesselande), hardlopen/atletiek (Trackstars Nesselande), budosport (Unity99), korfbal (WION), voetbal (SV Ommoord), baton twirlen (Rotterdams Twirl Team) en handbal (Roda ’71).

Bekijk hieronder een filmpje over de strippenkaart in Hillegersberg-Schiebroek:

Sport in het Jeugdnetwerk
Met het programma Sport in het Jeugdnetwerk zoeken sportverenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties de optimale samenwerking met elkaar. Het doel: jongeren kansrijk, veilig en gezond laten opgroeien in Rotterdam.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ron Stieding

Ron Stieding

verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers