Honderden vertegenwoordigers van Rotterdamse sportverenigingen en professionals uit de sociale sector verkenden maandagavond de mogelijkheden om meer samen te werken. Tijdens het Sportcongres Rotterdam bleek dat verenigingen steeds vaker een rol kunnen en willen spelen in vraagstukken op het gebied van zorg, werkgelegenheid en onderwijs.

Het door Rotterdam Sportsupport georganiseerde congres trok 450 bezoekers. Zij kregen een plenair programma voorgeschoteld met onder anderen neuropsycholoog Erik Scherder en Johan Wakkie, scheidend directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Zij toonden aan welke invloed sport en bewegen heeft op het menselijk lichaam en welke mogelijkheden dit voor sportverenigingen biedt. In negen themasessies en een netwerkgedeelte konden de bezoekers dieper ingaan op de maatschappelijke kansen die sportverenigingen kunnen bieden.

Tijdens het Sportcongres publiceerde het Verwey-Jonker Instituut de resultaten van het onderzoek naar de maatschappelijke waarde van sportverenigingen in Rotterdam. “Eén van de boodschappen van het onderzoeksbureau is dat het nú het moment is om te investeren in de samenwerking met sportverenigingen”, zegt Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport. “Meerdere verenigingen hebben de laatste jaren aangetoond een waardevolle rol te spelen om mensen te activeren, gezonder te maken en bij elkaar te brengen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit de komende jaren verder uit te bouwen.”

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Lammens: “Tientallen sportverenigingen kunnen de gemeente en maatschappelijke organisaties helpen met een deel van de toenemende lokale taken. Rotterdam Sportsupport maakt hier al geruime tijd werk van. Het is mooi dat deze beweging steeds meer door partijen van buiten de sport beantwoord wordt. Tijdens het Sportcongres heb ik hier ook diverse afspraken voor zien ontstaan.”

Wethouder Visser lanceerde tijdens het Sportcongres de Sport- en Beweegdatabase. In deze online database komt al het sportieve aanbod van Rotterdam samen. De Sport- en Beweegdatase maakt het onder meer mogelijk te zoeken op speciale wensen voor fysieke of mentale omstandigheden, op locatie en op leeftijd.

Het ANP maakte dit videopersbericht over het Sportcongres Rotterdam:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten
Bryan Bastiaanse