De Rotterdam Pride 2023 start vandaag en bestaat tien jaar. Van 1 t/m 11 juni staat Rotterdam in het teken van acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en queers.  Met ruim 350 sportverenigingen in Rotterdam kan de sport een belangrijke rol spelen in de acceptatie van LHBTIQ+’ers.  

Tips/adviezen voor sportverenigingen 

  • Maak het thema bespreekbaar. Maak LHBTIQ+ thema’s bespreekbaar binnen teams en op de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van een vertrouwenscontactpersoon bij wie iedereen terecht kan. Wees ook duidelijk over een mogelijk zero-tolerancebeleid waarin discriminatie en schelden met homo of andere termen niet wordt toegestaan.  
  • Sta achter je regenboogvlag. Leden ervaren pas het gevoel van inclusie wanneer de vlag meer betekent dan alleen een symbolisch gebaar.  
  • Bedenk hoe jouw vereniging de accommodatie inclusiever kan maken. Is het mogelijk om een genderneutrale kleedkamer aan te wijzen wanneer dit nodig is? Zijn de toiletten voor ieder toegankelijk? 
  • Bewustzijn en erkenning behoren tot de belangrijkste factoren. Het is begrijpelijk dat een vereniging misschien niet direct een extra, genderneutrale kleedkamer beschikbaar kan stellen of een gemixt team kan opzetten. Maar een luisterend oor en meedenken met een lid die een seksualiteit of gender gerelateerd probleem aankaart, kan al een wereld van verschil maken. 

Eerder gepubliceerde artikelen 

Meer weten? Wellicht zijn onderstaande artikelen wel iets voor jou!

Ketelbinkie

Met maar liefst 10 sporttakken is Ketelbinkie een van de grootste multi-sportverenigingen van Rotterdam. Daarnaast is het de grootste LHBTIQ+ sportvereniging van Nederland. Vorig jaar op 18 juni (Roze Zaterdag, red.) kreeg voorzitter Huibert Breukers de Omarm Rotterdam aanvoerdersband voor zijn inzet voor gelijkheid en acceptatie in de sport.

Huibert Breukers, voorzitter van Ketelbinkie, ontvangt de Omarm Rotterdam aanvoerdersband tijdens de Roze Zaterdag (18 juni 2022).

Eerder maakte Rotterdam Spotsupport ook al een podcast over het thema LHBTIQ+ acceptatie in de sport. In deze podcast komen collega’s Beau de Leeuw en Carmen Barranco aan het woord en is hieronder te beluisteren (ook beschikbaar via iTunes en Spotify).

Weetjes

  • Drie kwart van de verenigingsbestuurders vindt aandacht voor inclusie en het tegengaan van discriminatie in de sport belangrijk (73%).
  • Sportverenigingen hebben steeds vaker beleid gericht op het tegengaan van discriminatie. Het aantal sportverenigingen met antidiscriminatiebeleid is verdubbeld ten opzichte van 2010.
  • Mannelijke teamsporters geven bijna twee keer zo vaak (18%) dan andere sporters aan, dat in hun sportgroep regelmatig grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over homoseksualiteit.
  • 70% van de Nederlanders vindt dat scheidsrechters moeten ingrijpen als sporters ‘homo’ of ‘mietje’ als scheldwoord gebruiken in de sport.
  • Bij 12% van de verenigingssporters was in het afgelopen jaar positieve aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit binnen hun sportvereniging.
  • Vier op de vijf transgender personen voelen zich geaccepteerd binnen de sportvereniging/-organisatie waarin men actief is.
  • Bijna de helft van de transgender personen voelt zich weleens onveilig rondom sportgelegenheden (exclusief personen die nooit in de buurt van sportgelegenheden komen).
  • Bij vier op de vijf transgender personen is/was hun transgender achtergrond van invloed op hun sportgedrag, bijvoorbeeld door te stoppen met sporten bij een vereniging.
  • Met name de periode van sociale en fysieke transitie van man naar vrouw, of vice versa, stelt transgender personen voor extra uitdagingen in de sport. Het moeten wisselen van kleedkamers, sportteam en/of competities gaat vaak gepaard met (angst voor) ongepaste uitlatingen en uitsluiting.
  • In 2021 de eerste openlijk transgender en non-binaire atleten bij de olympische spelen. Ten minste 185 LHBTI+ identificerende atleten in 2021.

Hoe kan Rotterdam Sportsupport jouw vereniging ondersteunen op dit thema? 

Verenigingen die vragen hebben over dit thema of hiermee aan de slag willen, kunnen terecht bij Rotterdam Sportsupport. Samen kijken we met zorg naar de best passende oplossing en betrekken waar nodig partnerorganisaties als de John Blankenstein Foundation, RADAR Rotterdam en/of de sportbond.  Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging.  

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven