De Rotterdam Pride 2022 start vandaag. Van 17 t/m 26 juni staat Rotterdam in het teken van acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en queers.  Met ruim 350 sportverenigingen in Rotterdam kan de sport een belangrijke rol spelen in de acceptatie van LHBTIQ+’ers.  

Tips/adviezen voor sportverenigingen 

 • Maak het thema bespreekbaar. Maak LHBTIQ+ thema’s bespreekbaar binnen teams en op de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van een vertrouwenscontactpersoon bij wie iedereen terecht kan. Wees ook duidelijk over een mogelijk zero-tolerancebeleid waarin discriminatie en schelden met homo of andere termen niet wordt toegestaan.  
 • Sta achter je regenboogvlag. Leden ervaren pas het gevoel van inclusie wanneer de vlag meer betekent dan alleen een symbolisch gebaar.  
 • Bedenk hoe jouw vereniging de accommodatie inclusiever kan maken. Is het mogelijk om een genderneutrale kleedkamer aan te wijzen wanneer dit nodig is? Zijn de toiletten voor ieder toegankelijk? 
 • Bewustzijn en erkenning behoren tot de belangrijkste factoren. Het is begrijpelijk dat een vereniging misschien niet direct een extra, genderneutrale kleedkamer beschikbaar kan stellen of een gemixt team kan opzetten. Maar een luisterend oor en meedenken met een lid die een gendergerelateerd probleem aankaart, kan al een wereld van verschil maken. 

Onderzoek 

Pepijn Geldof heeft twee jaar geleden namens Rotterdam Sportsupport onderzoek gedaan naar de acceptatie van LHBTI’ers bij Rotterdamse sportverenigingen.  Het onderzoek verschaft inzicht in de betekenissen die sportverenigingen toekennen aan een veilig sportklimaat voor LHBTI’ers, welke ervaringen zij hebben met het creëren van een veilig sportklimaat en wat voor LHBTI’ers mogelijke barrières zijn om op een veilige manier te kunnen sporten. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.  

Eerder gepubliceerde artikelen 

Meer weten? Wellicht zijn de onderstaande artikelen wel iets voor jou!  

Wist je dat?

Klik hieronder voor relevante feitjes en weetjes:

 •  

  • Drie kwart van de verenigingsbestuurders vindt aandacht voor inclusie en het tegengaan van discriminatie in de sport belangrijk (73%).

  • Sportverenigingen hebben steeds vaker beleid gericht op het tegengaan van discriminatie. Het aantal sportverenigingen met antidiscriminatiebeleid is verdubbeld ten opzichte van 2010.
  • Vier op de vijf transgender personen voelen zich geaccepteerd binnen de sportvereniging/-organisatie waarin men actief is.
  • Bijna de helft van de transgender personen voelt zich weleens onveilig rondom sportgelegenheden (exclusief personen die nooit in de buurt van sportgelegenheden komen).
  • Bij vier op de vijf transgender personen is/was hun transgender achtergrond van invloed op hun sportgedrag, bijvoorbeeld door te stoppen met sporten bij een vereniging.
  • Voor zeven op de tien respondenten heeft/had sporten een positieve betekenis in relatie tot hun transgender achtergrond, bijvoorbeeld als uitlaatklep.

  • Voor bijna drie op de vijf respondenten heeft/had sport (ook) een negatieve betekenis, bijvoorbeeld omdat het een extra confrontatie met het eigen lichaam is.
  • Met name de periode van sociale en fysieke transitie van man naar vrouw, of vice versa, stelt transgender personen voor extra uitdagingen in de sport. Het moeten wisselen van kleedkamers, sportteam en/of competities gaat vaak gepaard met (angst voor) ongepaste uitlatingen en uitsluiting.
  • In 2021 de eerste openlijk transgender en non-binaire atleten bij de olympische spelen. Ten minste 185 LHBTI+ identificerende atleten in 2021.

Ketelbinkie  

Met maar liefst 10 sporttakken is Ketelbinkie een van de grootste multi-sportverenigingen van Rotterdam. Daarnaast is het de grootste LHBTIQ+ sportvereniging van Nederland. Op zaterdag 18 juni (Roze Zaterdag, red.) heeft Ketelbinkie een stand in de Container Village op de Coolsingel. Daar geeft de sportvereniging informatie aan het publiek over sporten in een LHBTIQ+ vriendelijke omgeving. 
 
In de Rotterdam Pride Week heeft Rotterdam Sportsupport ook nog een podcast gemaakt over het thema LHBTIQ+ acceptatie in de sport. In deze podcast komen collega’s Beau de Leeuw en Carmen Barranco aan het woord en is hieronder te beluisteren (ook beschikbaar via iTunes en Spotify).

Hoe kan Rotterdam Sportsupport jouw vereniging ondersteunen op dit thema? 

Verenigingen die vragen hebben over dit thema of hiermee aan de slag willen, kunnen terecht bij Rotterdam Sportsupport. Samen kijken we met zorg naar de best passende oplossing en betrekken waar nodig partnerorganisaties als de John Blankenstein Foundation, RADAR Rotterdam en/of de sportbond.  Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging.  

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martijn Blok

strategisch adviseur / projectmanager Regio
Martijn Blok